Vi presenterar en budget för välfärden och tillväxten

”I kommunens budget så ser vi nu spåren av utvecklingen överallt.”
”I kommunens budget så ser vi nu spåren av utvecklingen överallt.”

När vi Socialdemokrater skulle formulera vårt budskap inför valet ville vi hitta ett sätt att beskriva vart vi är på väg i vår kommun. Att kunna beskriva hur stora steg vi tar. Hur mycket som händer.

Debatt 13 september 2023 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För den utveckling som nu sker i vår kommun är ännu större än vad många trott. Och det går så mycket fortare. De många små stegen vi sett framför oss blev istället ett kliv, ett stort. Som till sist landade i ett sjumilakliv.

I kommunens budget så ser vi nu spåren av utvecklingen överallt. I driftsbudgeten för kommunens nämnder ökar anslagen. I de stora nämnderna som ansvarar för välfärden är det rekordstora ramökningar. Aldrig har vi kunnat skjuta till så mycket pengar till våra viktigaste verksamheter.

Nästa del är kommunens investeringar. Med den stora befolkningsökningen behöver vi bland annat fler skolor och förskolor, utbyggd infrastruktur och satsningar på personalen. Därför investerar kommunen över tio miljarder de kommande tio åren.

Till sist ger vi några utredningsuppdrag till kommunledningen. Dels handlar det om vidare satsning på Arctic Center of Energy och en eventuell äventyrsdel till Eddahallen. Men den kanske viktigaste är uppdraget att utveckla det brottsförebyggande arbetet, en del i vårt arbete med att skapa trygghet för alla.

Skellefteå kommun 2023 är en sprudlande kommun med en enorm tillväxt och framtidstro. Vi är också en öppen kommun som starkt präglas av mångfald då människor från hela världen flyttar hit. Men samtidigt är vi också en bygd och en landsdel med starka traditioner och en rik historia som fortsätter att vara en ledstjärna för oss.

I Skellefteå så är industrierna många och stora. Där arbetar också många av våra invånare. Men vi tror också på att driva våra viktiga samhällsfunktioner som skolan och omsorgen själva. Så därför har vi också en stor offentlig sektor där många går till jobbet varje dag.

Den socialdemokratiska modell med mixen av starkt näringsliv och en stark kommun som äger viktiga samhällsfunktioner, ger oss möjligheten att växa i den takt vi nu gör. Gunnar Sträng brukade prata att det ska vara ordning i statsfinanserna. I Skellefteå kommun har vi ordning i kommunfinanserna! Därför har vi den starka ekonomi som krävs för att kunna växa så mycket, så fort.

Vi har en stor utmaning framför oss. En som vi tar oss an med stor entusiasm och hopp om framtiden. För sjumilaklivet vi nu tar ska ta oss ännu mycket längre än så här. Men nu har vi börjat.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa