Rösta för historiskt stora satsningar på personalen

Vård och omsorgspersonal inom Skellefteå kommunen ska ha erkännande för sina yrkesroller.

– "Vi gör nu historiska satsningar för att investera i våra medarbetares löner och arbetsmiljö", skriver Lorents Burman och Evelina Fahlesson, socialdemokratiska kommunalråd Skellefteå.

– "Vi gör nu historiska satsningar för att investera i våra medarbetares löner och arbetsmiljö", skriver Lorents Burman och Evelina Fahlesson, socialdemokratiska kommunalråd Skellefteå.

Foto: Paulina Holmgren

Debatt2022-09-03 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utmaningen med kompetensbrist syns runtom i hela Sverige men vi ska lösa den på Skelleftevis. Det innebär att vi ska lösa den tillsammans med våra gemensamma skattemedel. Därför har vi i vårens budget särskilt prioriterat pengar för just löner och bättre arbetsmiljö. 

Under den kommande mandatperioden tar vi Socialdemokrater oss an utmaningen att hitta personal till vård, omsorg och stöd. Samtidigt som vi måste se till att den fantastiska personal vi har stannar kvar och trivs med sina arbeten. 

Därför gör vi nu historiska satsningar för att investera i våra medarbetares löner och arbetsmiljö så att vi kan behålla kompetens och skicklighet och bli fler medarbetare inom vår allas välfärd.

Socialnämnden får för år 2023 den största budgetökningen någonsin på hela 127 miljoner. Från det ska 70 miljoner oavkortat gå till personal inom vård och omsorg i Skellefteå kommun. 

Och vi vill understryka att detta är bara det första steget för att nå de mål som vi vill uppnå. Denna särskilda satsning kommer att vara flerårig och ännu mer pengar kommer att skjutas till i de kommande årens budgetar. 

Det kommer att göra stor skillnad för alla som arbetar i Socialnämndens verksamheter.

Vi har råd att ta oss an den här utmaningen nu när Skellefteås nya tillväxt ger oss ökade skatteintäkter. Det oss mer resurser till vård, stöd och omsorg, men även till skola, till kultur, till fritid och mycket mer. 

Det stora hotet mot utvecklingen av välfärden som vi nu genomför är de förslag som kommer från Alliansen. Det pratas om att sänka skatten viket skulle urholka kommunens ekonomi. 

Man vill privatisera kommunal vård, stöd och omsorg och med kommunala skattemedel betala privata aktörer att ta över och bedriva vårdboenden, hemtjänst och skolor.

Det har inte Skellefteå och vår välfärd råd med. Varje skattekrona ska användas fullt ut till alla som har behov av välfärd och kommunal service, ung som gammal. 

En röst på Socialdemokraterna är en röst på stora satsningar på personalen och ett fortsatt omfattande erbjudande av vårdplatser och hemtjänst. Alternativet är mindre resurser och sämre arbetsvillkor. 

Därför vill vi se en Socialdemokratisk politik för välfärd i hela kommunen.

Lorents Burman och Evelina Fahlesson, socialdemokratiska kommunalråd Skellefteå