Vi investerar långsiktigt i barns utbildning

Högerpolitikerna talar om att stärka välfärden genom skattesänkningar och att låta marknaden ta över mer av vårt gemensamma ansvar. Den inriktningen skulle ha stora konsekvenser för välfärden i Skellefteå.

Fredrik Stenberg (S) presenterar sin debattartikel

Foto: Andreas Westerberg

Debatt2024-12-06 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi menar att deras löften saknar realism och får konstatera att högerpartierna inte nöjer sig med riktade skattesänkningar för höginkomsttagare, också kommunens kassa ska minska med lokal skattesänkning.

Behoven i välfärden är stora, och kostnaderna har ökat. Trots att för- och grundskolenämnden inför detta år fick stora ramökningar kunde vi konstatera att pengarna inte räckte till och vi ville inte genomföra kostnadsbesparingar fullt ut, i stället beslutade Kommunfullmäktige att låta nämnden gå med underskott och att det inte ska behöva återställas kommande år. Den möjligheten är ingen självklarhet utan en följd av en välskött kommun som vuxit och tagit rätt steg för utvecklingen.

Den kommunala skolan drabbas när vi, på grund av den lagstiftning som riksdagens högerpartier håller fast vid, tvingas vi betala ersättning till friskolor för kostnader de inte har. Kommunen vill ta och har ett faktiskt ansvar för alla barn, och med vår geografi är det en delförklaring till underskottet. Vi planerade att betala friskoleägarna 131 miljoner kronor för 2024. Men faktum är att kostnaderna i den kommunala skolan stigit mer än planerat under de senaste åren, där vi bedriver grundskola på 31 platser i kommunen och inte minskar våra kostnader i linje med strikt ekonomisk effektivitet. Våra politiska ambitioner är högre. Vi tvingas vi då betala ytterligare 7,4 miljoner kronor i ersättning till friskoleägare, för 2023 år underskott. Denna bonus betalades ut i september månad, och vi kan bara spekulera i vad ägarna väljer att göra med dessa pengar, då de på inget sätt är kopplade till friskolans ökade kostnader. Om jag hade fått bestämma, hade pengarna istället gått till elever med störst behov av resurser.

undefined
Fredrik Stenberg (S), ordförande för- och grundskolenämnden. I bakgrunden: Örjansskolan, Skelleftehamn.

För 2025 har vi satt två huvudprioriteringar för nämnden: Kompetens för omställning och nytänkande samt Likvärdig utbildning för varje barn. Med fokus på att utveckla undervisningen och förbättra kunskapsresultaten ska likvärdigheten stärkas i våra förskolor och skolor. Samtidigt behöver vi stärka våra medarbetares förutsättningar genom stöd och kompetensutveckling. Detta är särskilt viktigt i en tid med stora samhällsutmaningar och vi behöver helt klart bli bättre. Vår övergripande målsättning handlar om att öka andelen behöriga lärare och det gör vi för att vi vill att alla barn ska få en kvalitativ undervisning. Resurser vi investerar i skolan ska nå de barn som har störst behov – men högerpartierna motsätter sig detta. Trots att de diskuterat åtgärder har inget konkret hänt, och även 2025 kommer vi att tvingas skicka pengar ut från skolsystemet på ett ovärdigt sätt. Planen är att betala ut 144,5 miljoner kronor 2025. I konkret politik har friskolelobbyn vunnit striden om skolan, hittills.

Skolan styrs i hög grad av lagstiftning, och här i Skellefteå har vi en överenskommelse med Vänsterpartiet när vi styr kommunen. Tillsammans arbetar vi bland annat för att stärka barns läsande och prioritera resurser till våra skolbibliotek, så att fler elever får förutsättningar att läsa, skriva och bli delaktiga i samhället. Vi ser utbildningen som en långsiktig investering för framtiden – inte som kortsiktiga löften utan som en väg framåt för att värna vår gemensamma välfärd och vårt demokratiska samhälle. För 2025 har vi avsatt 1 941,3 miljoner kommunala skattekronor, där vi lagt 1 297,3 miljoner till grundskolan inklusive fritidshem och 644 miljoner till förskolan. Till detta kommer riktade statsbidrag på 116 mnkr. Totalt planerar vi alltså att använda 2,1 miljarder kronor 2025. Det innebär en ökning med 9,2 procent jämfört med budget 2024. Det kan vi göra trots att SD-regeringen inte valt att prioritera kommunernas ekonomi över huvud taget. Tänk om vi hade haft en regering som valde barnen i skolan före huvudlösa högerpolitiska idéer.