Vi har en ekonomisk skuld till kvinnorna

Det var en grupp som var sÀrskilt utsatta under pandemin. Kvinnorna.

Kommunen mÄste göra mycket, mycket mer för att skapa en fungerande arbetsmiljö och skapa hÄllbara anstÀllningar.

Kommunen mÄste göra mycket, mycket mer för att skapa en fungerande arbetsmiljö och skapa hÄllbara anstÀllningar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-03-08 17:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Merparten av de jobb som försvann inom handeln och hotell-och restaurangbranschen var kvinnornas arbeten. Det var kvinnorna som outtröttligt slet i vĂ€lfĂ€rden för att upprĂ€tthĂ„lla kvalitet i vĂ„rden och omsorgen. 

Det var kvinnornas otrygghet som ökade i hemmet pÄ grund av vÄld i nÀra relationer.

Nu mĂ„ste samhĂ€llet betala tillbaka sin skuld till dessa kvinnor. Arbetsgivare Ă€r skyldiga att skapa goda anstĂ€llningsvillkor och lĂ„ngsiktighet, istĂ€llet för att Ă„tervĂ€nda till att anvĂ€nda anstĂ€llda som slit- och slĂ€ngvaror. 

Kommuner och regioner mÄste göra mycket, mycket mer för att skapa en fungerande arbetsmiljö och skapa hÄllbara anstÀllningar i vÄrden och omsorgen. SamhÀllet mÄste jobba Ànnu hÄrdare för att minska riskerna för vÄld i nÀra relationer.

LO:s krav pÄ dessa omrÄden Àr tydliga. Fasta anstÀllningar pÄ heltid ska vara norm pÄ arbetsmarknaden. VÀlfÀrdens finansiering mÄste bli starkare. Det mÄste finnas tillrÀckligt mÄnga som kan dela pÄ jobbet sÄ man kan behandla bÄde personal, patienter och brukare med den vÀrdighet de förtjÀnar.

Nu stÄr vi kanske pÄ randen till en ny stor flyktingvÄg. SamhÀllet mÄste visa att vi lÀrt nÄgot av pandemikrisen och av tidigare flyktingkriser. Ibland mÄste mÀnniskovÀrdet stÄ över penningvÀrdet. Budgetar anpassas efter behov istÀllet för tvÀrtom.

Det Àr vi skyldiga alla de som drabbades av krisen i pandemin. Det Àr vi skyldiga framtidens kvinnliga arbetare.

Carola Andersson, vice ordförande LO-distriktet i Norra Sverige