Vi gör skillnad – varje dag. Nu behövs politisk vilja!

Civilsamhället utför ett stort arbete med hjälp av frivilliga medmänniskor inom bland annat ställföreträdarskap. Det behövs dock att politiken också tar sitt ansvar. "Nu krävs reformer för att säkra både rättssäkerhet och hållbarhet i uppdragen", säger Lennart Berglund, ordförande i Norra Västerbottens frivilliga samhällsarbetare

"Det behövs långsiktiga investeringar i förutsättningarna för de lagreglerade frivilliguppdragen"

"Det behövs långsiktiga investeringar i förutsättningarna för de lagreglerade frivilliguppdragen"

Foto: Oscar Olsson/TT

Debatt2025-06-28 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Runt om i landet finns tiotusentals engagerade personer som gör avgörande insatser för andra – ofta utan att synas. Våra medlemmar är till exempel god man eller förvaltare (ställföreträdare), kontaktpersoner, stödpersoner och biträdande övervakare. Medmänskliga uppdrag som bygger broar, stärker rättssäkerhet och skapar trygghet för medmänniskor som behöver det.

Även här i kommunerna gör vi stor skillnad. Vi hjälper personer som inte själva kan ta tillvara sina rättigheter, erbjuder socialt stöd, bidrar till återanpassning in i samhället eller finns där som en viktig samtalspartner. Det handlar inte bara om individens bästa – utan en vision om ett medmänskligare samhälle där vi, medmänniskor med lagreglerade frivilliguppdrag ställer upp för medmänniskor som behöver det.

Men engagemanget kan inte bäras av enbart ideella krafter utan att politiken tar sitt ansvar inom alla de områden våra medlemmar verkar. I dag är det till exempel svårt att rekrytera ställföreträdare; och våra medlemmar vittnar om att förutsättningarna för att utföra sina uppdrag är alltför otydliga, ibland till och med orimliga.

Förslagen från den statliga Ställföreträdarutredningen har legat färdiga sedan 2021 – ändå har inget hänt. Nu krävs reformer för att säkra både rättssäkerhet och hållbarhet i uppdragen:

  • Ett nationellt ställföreträdarregister – så att behörighet blir tydlig och administrationen enklare.
  • Bättre digitala lösningar – för att minska utanförskap och förenkla arbetet.
  • Tydligare lagstiftning – som stärker rättssäkerheten och värnar de mest utsatta.

Vi i RFS ser vad som behövs – och vi vet vad som fungerar. Det behövs långsiktiga investeringar i förutsättningarna för de lagreglerade frivilliguppdragen och en politisk reformvilja för att möta framtidens behov, såväl lokalt som regionalt och nationellt.
Vi uppmanar därför våra lokala politiker i kommunerna att:

  • Se över hur ni ger goda förutsättningar till oss med lagreglerade frivilliguppdrag
  • Säkerställ att ni tillgodoser behoven hos de medmänniskor vi stöttar
  • Ta initiativ till bättre lokal samverkan och dialog med civilsamhället
  • Internt påverka sina partier nationellt för att reformer ska genomföras nu.

Vill du också engagera dig för ett medmänskligare samhälle? Kom med oss!