Den senaste tiden har flera nya brutala skjutningar ägt rum runtom i landet. Det grova och hänsynslösa våldet hör inte hemma i Sverige.
Dessvärre är det grova våldet bara toppen av isberget. Under ytan finns en omfattande kriminell ekonomi som omsätter 100–150 miljarder kronor per år. Samtidigt pågår en cynisk rekrytering av barn och unga in i gängen. Och de gängkriminella infiltrerar myndigheter, hotar beslutsfattare och tystar målsäganden och vittnen.
Vi har att göra med en systemhotande brottslighet som utöver förödande konsekvenser för brottsoffer, även leder till stora kostnader för oss alla och i förlängningen hotar vårt fria och öppna samhälle.
Den uppriktiga beskrivningen av verkligheten rymmer också ljuspunkter. Antalet skjutningar har hittills i år fortsatt att minska. Polisen förhindrar fler skjutningar och sprängningar än tidigare. Och avsevärt fler dödsskjutningar klaras upp.
Det här är förvisso en nulägesbild med många nyanser. Till exempel kan vissa polisiära framgångar delvis förklaras av att fler förövare nu är unga och oerfarna. Och under ytan finns grogrund för bakslag i form av nya våldsspiraler och hämndaktioner. Men det förtar inte faktumet att nya verktyg och arbetssätt gör skillnad.
Sedan i höstas har regeringen levererat flera nya verktyg till brottsbekämpningen som preventiva tvångsmedel, vistelseförbud och säkerhetszoner. Vi har även dubblat minimistraffen för bland annat grova vapenbrott, och gjort det enklare att vräka kriminella hyresgäster.
I höst träder ny förverkandelagstiftning i kraft som går rakt på gängens pengar och lyxprylar. Då kommer även fler preventiva tvångsmedel på plats. Vi har just skickat nya förslag till Lagrådet som går ut på att kraftigt utöka polisens möjligheter att använda biometri. Och ny lagstiftning om kamerabevakning, rivna sekretesshinder och anonyma vittnen förbereds.
Allt detta backas upp av historiska satsningar på rättsväsendet, från 69 till 90 miljarder kronor till 2026. Samtidigt görs stora satsningar på landets socialsekreterare och en mer offensiv socialtjänstlag. Familjestöd och skolsociala team byggs ut.
Det handlar om en av vår tids viktigaste uppgifter: Att få slut på de kriminella gängens härjningar, och att återupprätta friheten och tryggheten för Sveriges alla hederliga medborgare. Och i det arbetet får vi inte slå av på takten.
Gunnar Strömmer (m), justitieminister
Louise Meijer (m), riksdagsledamot och gruppledare i justitieutskottet
Edward Riedl (m), riksdagsledamot och ordförande i finansutskottet