Vi bör använda de sju dödssynderna i klimatets tjänst

Inom detta årtionde ska vi ha halverat vår klimatpåverkan för att få slippa de värsta effekterna av ett förändrat klimat.
Inom detta årtionde ska vi ha halverat vår klimatpåverkan för att få slippa de värsta effekterna av ett förändrat klimat.

För att klara klimatutmaningen måste fler göra mer. Och då bör vi använda de sju dödssynderna i klimatets tjänst.

Debatt 27 december 2020 14:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skuld, skam och försakelse.

Det är vad klimatfrågan förknippas med.

Och visst har det varit framgångsrikt. Hela världen kan säga flygskam och Greta Thunberg har fått miljontals människor att minska sin klimatpåverkan.

Men för att klara klimatutmaningen måste fler göra mer.

Och då bör vi systematiskt använda de sju dödssynderna i klimatets tjänst.

Inom detta årtionde ska vi ha halverat vår klimatpåverkan för att få slippa de värsta effekterna av ett förändrat klimat.

De väldiga försakelser vi alla gjort sedan pandemins utbrott räcker inte särskilt långt. Trots att vi sitter hemma, knappt reser alls och nästan inte träffar någon så har den globala klimatpåverkan bara minskat med sju–åtta procent.

Det pekar både på begränsningarna med det individuella ansvaret, och på att många av oss når en gräns där vi inte är beredda att uppoffra mer för klimatets skull.

Då är det väl bara att förbjuda, kanske någon tänker.

Men är förbuden för impopulära kommer våra folkvalda knappast att driva igenom dem.

Mer framgångsrikt är att se till att alla vill vara med i omställningen.

De sju dödssynderna är en universell beskrivning av hur vi som människor inte ska bete oss. Med 2020 som vändningens år fungerar de också utmärkt för att skynda på omställningen.

Låt oss ta tre dödssynder som exempel:

- Lättja

Bil bara när du vill, är bilpoolens devis. Den som delar bil med andra i stället för att äga själv slipper besiktiga, serva, skatta, tvätta och byta till vinterdäck.

På så vis kombineras klimatnyttan av att dela bil med att den som är med i bilpoolen får ihop sitt livspussel med mer tid över för annat. Under pandemins 2020, då privata bilar stod still ännu mer än vanligt, förstärktes logiken.

Lättjan bistår omställningen.

- Girighet

Det gamla budskapet att avstå intäkter, tillväxt och avkastning för klimatets skull har skrämt bort den utan stora ekonomiska marginaler.

Under 2020 beslutade sig världens största institutionella investerare för att lämna fossilt och investera i förnybart och hållbart. Detta eftersom kol och olja är en stor finansiell risk när världen med Parisavtalet som grund ska ställa om.

Under pandemin har vi också sett hur den som investerat hållbart klarat sig bättre än den som har pengar i det som hör gårdagen till.

Girigheten driver omställningen.

- Avund

2020 har antalet solceller ökat rekordsnabbt. Men inte lika över hela landet, och inte alltid där de bästa sollägena finns.

Först sätter någon solceller på sitt tak, sedan hänger grannarna över staketet och frågar om det är sant att elmätaren snurrar baklänges och att man får pengar från elbolaget?

Däremot kanske inte om avskrivningstid och lönsamhet.

Avunden är drivkraften för klimatomställningen.

Frosseri, lust, vrede och högmod – de återstående dödssynderna – fungerar också utmärkt i klimatets tjänst.

När vi besegrar klimathotet – för det måste vi göra – så bör vi systematiskt utnyttja dem.

Låt oss klimatsynda.

Ämnen du kan följa