Vi behöver mer action i klimatfrågan

Lyckligtvis verkar ingen människa ha kommit till skada när upp till en miljon kubikmeter skog blåste omkull i stormen Hans för några veckor sedan. Renar och andra djur riskeras dock att ha blivit instängda och skadade. Det förlorade ekonomiska värdet är flera hundra miljoner. Och en enslig tystnad tar plats från regeringshåll.

”Klimatförändringarna kommer att stå oss dyrt om vi inte tänker till nu”, skriver Emma Lindqvist (MP), som besökt den stormfällda skogen.

”Klimatförändringarna kommer att stå oss dyrt om vi inte tänker till nu”, skriver Emma Lindqvist (MP), som besökt den stormfällda skogen.

Foto: Privat

Debatt2023-09-11 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Varannan bil i den här kommunen har ju en motorsåg i bagaget”, säger en av de drabbade skogsägarna som jag träffar i Norsjö kommun. Röjningsarbetet från vägar gick fort och smidigt. Inte för att något stort skogsbolag snabbt var på plats eller för att staten skickade hjälp. Nej, för att de enskilda kommuninvånarna tillsammans hjälptes åt. 

Många av skogsägarna hade ingen försäkring för sin skog, och det är ändå inte säkert att den skulle ha hjälpt i det här läget. Men det är just sådana här väderföreteelser vi kommer att behöva förhålla oss till framöver. Men med ett förändrat klimat kommer inte försäkran mot detta vara attraktivt för försäkringsbolagen.

Kommunledningarna i Norsjö och Malå står inför fakta. De hade ingen förberedande verksamhet för stormen. Och hur ska de kunna ha det? Antalet personer som bor och jobbar i kommunerna är förhållandevis få. När pålagor med tillhörande bidrag eller ersättning från staten kommer så blir summan orimligt låg, eftersom den ofta baseras på invånarantal. Kommunens yta och karaktär tas inte med i beräkningarna. Det innebär att hen som har ansvar för kommunikation, näringsliv och brandförsvaret också ska ta hand om säkerhetsfrågorna.

Klimatförändringarna kommer att stå oss dyrt om vi inte tänker till nu. Det är kostsamt att klimatanpassa men det är ännu mer kostsamt att inte göra det. Skogen som har fallit i Malå och Norsjö var blandad i ålder, men mycket av den produktionsskog som föll hade kunnat stå minst femtio år till. Stormfälld skog släpper ut enorma mängder koldioxid. Skogsägarnas framtid är helt förändrad. Människors levnadsmiljöer är helt förändrade. Det är ingen som tjänar på detta.

Vi behöver inte mer kunskap om vad som händer med klimatet, vi behöver mer action. Vi behöver förstå vad som krävs idag för att förhindra missväxt, matbrist, kapitalförstöring men framför allt mänskligt och djurligt lidande framöver. Miljöpartiet föreslår drygt 10  miljarder som ska gå till klimatanpassning. 

Regeringen föreslår inte en extra krona till de 140 miljoner kronor som finns i budget för 2023, 2024 och 2025 – en försvinnande liten summa i sammanhanget. Det är inte den typen av ledarskap som kommer att rädda oss när hus flyter iväg och skogen blåser ner.