Vi behöver fler kollegor – nu

Lärarna är avgörande för byggandet av framtidens samhälle och helt avgörande för utbildningens kvalitet och för att barn och elever kan tillägna sig kunskap. Därför är det allvarligt att så många utbildade lärare inte arbetar som just lärare.

”Vi lärare i skolan och förskolan behöver fler utbildade och behöriga kollegor för att vi ska kunna lyckas i vårt uppdrag.”

”Vi lärare i skolan och förskolan behöver fler utbildade och behöriga kollegor för att vi ska kunna lyckas i vårt uppdrag.”

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2023-09-06 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Igår firades Skolans dag och vi uppmärksammade det fantastiska yrke som läraryrket är. Men vi lärare i skolan och förskolan behöver fler utbildade och behöriga kollegor för att vi ska kunna lyckas i vårt uppdrag.

Även här i Skellefteå kan vi se att det kommer att saknas många lärare åren framöver på grund av pensionsavgångar, den stundande tillväxten, men tyvärr också för att man väljer bort skolan för andra yrken.

I rapporten ”Lärarna som lämnat yrket” kan vi konstatera att ungefär 35 000 lärare lämnat sitt yrke och i dag gör annat än arbetar som lärare. Visst är det naturligt att vissa gör det, men samtidigt utgör dessa personer en potential för att snabbt öka antalet lärare i skolorna i lärarbristens Sverige.

Det huvudsakliga skälet till att lärare lämnar är dålig arbetsmiljö med mycket stress och hög arbetsbelastning. Varje lärare som lämnar yrket på grund av olika missförhållanden är ett misslyckande för skolsystemet. Med de nedskärningar som vi ser runt om i landet kommer stressen och arbetsbelastningen öka än mer, och det minskar också möjligheten att få de som idag inte arbetar i skolan att återvända. Vi befarar att andelen legitimerade lärare som byter bana blir ännu större än vad den är idag.

Skolväsendet behöver mer resurser, och det snarast. Annars riskerar lärarbristen att öka än mer.

Sveriges Lärare kräver:

• Attrahera lärare med god arbetsmiljö. Ju bättre arbetsmiljö för lärare, desto fler av de utbildade lärarna kommer att arbeta som lärare.

• Lärarlönerna måste vara konkurrenskraftiga. Om lärarlönerna är för låga jämfört med alternativa yrken kommer lärare att välja bort läraryrkena.

• Skolan ges de resurser som krävs. I landet ser vi en våg av nedskärningar som förstärker både det som gör att lärare väljer bort skolan och gör att de lärare som bytt yrke inte vill komma tillbaka.

I kommande budgetbeslut för Skellefteå kommun är detta en otroligt viktig fråga.

Ansvariga politiker, på både nationell och lokal nivå, måste tänka om. Visa lärare tillit och satsa på skolan i stället för att skära ned. För vi hoppas att arbetsgivare och skolhuvudmän förstår sin utmaning på rätt sätt. De har Sveriges framtid i sina händer.