Vi behöver en frisk sjukförsäkring

Regeringens särskilde utredare Claes Jansson adresserar de mest orimliga konsekvenserna av en otillräcklig sjukförsäkring.

När förslaget om en stärkt sjukförsäkring läggs på riksdagens bord är det upp till bevis.

När förslaget om en stärkt sjukförsäkring läggs på riksdagens bord är det upp till bevis.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2020-12-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del av den svenska modellen är generella och starka trygghetsförsäkringar.

De finns där för att samhället ska vara som starkast när man som människa behöver det som mest.

Förutom att det är humant så har det också visat sig vara en väldigt smart investering. Trygghet skapar trygga människor.

När man är trygg vågar man se på förändring med tillförsikt och mod.

Det gör det lättare att hitta tillbaka till dit man var innan man blev sjuk eller förlorade sitt jobb. Man behöver helt enkelt inte krascha med de enorma konsekvenser som det innebär för både den som drabbas och de som är närstående.

Bland det första regeringen Reinfeldt gjorde när den tillträdde 2006 var att slå mot våra gemensamma trygghetsförsäkringar. Det gjorde man av flera anledningar.

En av dem var att försvaga fackföreningsrörelsen. En annan att, ur ett ideologiskt drivet perspektiv, kratta manegen för en utveckling mot mer privata och individuella försäkringar. En tredje anledning till att slå mot trygghetsförsäkringarna var att hitta en finansiering till de massiva skattesänkningar som gick under namnet jobbskatteavdrag.

Pengar som borde gått till arbetslösa och sjuka gick helt plötsligt till skattesänkningar.

För att komma tillrätta med en del av de uppenbara problem som finns med sjukförsäkringen tillsatte den nuvarande socialdemokratiskt ledda regeringen en utredning under ledning av Claes Jansson.

Syftet var att skapa en tryggare försäkring med individens behov i fokus.

Utredningens slutbetänkande kom i våras (29/4 2020). Den adresserar många av de mest orimliga konsekvenserna av en otillräcklig sjukförsäkring.

Bakom statistiken och siffrorna finns människor av kött och blod. En syster, en mor, en pappa eller en son. Människor som förlorat sin trygghet och sin framtidstro.

Låt oss nu vara med och ge den tillbaka till dem.

När förslaget om en stärkt sjukförsäkring läggs på riksdagens bord är det upp till bevis.

Vill man, eller vill man inte rösta för en värdig och trygg sjukförsäkring?