Vi är stolta över våra bönder, köp svensk mat

När svenska gårdar läggs ner ersätts produktionen med import av mat som producerats med metoder som är förbjudna i Sverige.

Den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel är under 50 procent.

Den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel är under 50 procent.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Debatt2020-06-23 14:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under våren har våra mataffärer, i spåren av coronapandemin, erfarit en storm av hamstrande svenskar på jakt efter toalettpapper, pasta och vetemjöl.

Vetskapen om Sveriges svaga självförsörjningsgrad av livsmedel har gett oss en försmak av hur sårbara vi faktiskt är. Den är nu nere under 50 procent.

Sverige är bara självförsörjande på morötter, socker och spannmål. På tio år har 20 procent av betesmarken i Sverige vuxit igen. Det betade haglandskapet är, näst efter den tropiska regnskogen, världens mest artrika biotop.

Jordbruket är centralt för bevarandet av öppna landskap, men också för arbete och tillväxt på landsbygden.

Med svenska bönders produkter får vi mat av högsta kvalitet, med minst antibiotikaanvändning inom EU och med de mest ambitiösa djurskyddsreglerna i världen.

Sverige ska vara stolt över att våra bönder håller landskapen öppna och bidrar till biologisk mångfald.

Våra bönder bidrar till matproduktion i Sverige. Det är rent ut sagt livsviktigt i händelse av krig eller kris.

När många gårdar lägger ner sin verksamhet – tvingade därtill av dålig lönsamhet, hot och trakasserier från aktivister eller andra orsaker – ersätts produktionen med import av mat som producerats med metoder som är förbjudna i Sverige.

För att vända utvecklingen krävs ökad lönsamhet och stärkt konkurrenskraft – och ett slut på hoten och trakasserierna.

Men det krävs också ett moraliskt stöd från det omgivande samhället och att kommuner och konsumenter köper livsmedel från svenska bönder.