Vi är på väg att förlora grunden för vårt arbete

För att utvecklas som konstnär behövs inspiration och input från ett större upptagningsområde än kommunen, skriver Elisabet Boman Varg, ordförande Skellefteå Konstförening.
För att utvecklas som konstnär behövs inspiration och input från ett större upptagningsområde än kommunen, skriver Elisabet Boman Varg, ordförande Skellefteå Konstförening.

Skellefteå Konstförening har varit verksam i 75 år. Om utställningshallen på Nordanå läggs ned förlorar vi grunden för vårt arbete.

Debatt 29 januari 2021 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå Konstförening nås av ryktet att utställningshallen på Nordanå ska läggas ned.

Trots att det är en väl fungerande utställningslokal. I dagsläget den enda.

Det finns tydligen en politisk vilja att göra Nordanå till en plats för barn och unga. Därför ska den byggas om för att passa denna verksamhet. Det känns som ett slöseri med kommunala medel att bygga om en på många sätt fungerande utställningshall. Nordanå bör vara en plats för alla.

Skellefteå Konstförening är en ideell förening som varit verksam i 75 år. Vi vill gärna fortsätta inspirera skelleftebor och tillresande genom konsten. Om utställningshallen på Nordanå läggs ned förlorar vi grunden för vårt arbete.

Kulturenheten har sedan 1980-talet samarbetat med oss genom att bidra med lokal och viss hjälp av deras tekniker. Om utställningshallen försvinner står vi utan lokal och den hjälp som vi har fått.

Skellefteå är duktiga på att stötta näringsliv, sport, fritid och handel.

Sara Kulturhus är en stor satsning. Men ingenting nytt har tillförts. Befintliga verksamheter har flyttat in och i vissa fall fått krympa sin verksamhet. Kulturföreningar har små möjligheter att vara verksamma i det nya kulturhuset.

I en stad av Skellefteås storlek bör det finnas fler möjligheter att ta del av konstutställningar, föreläsningar och workshops. Utställningsmöjligheter för yrkesverksamma konstnärer, amatörer, konstskolor, föreningar med flera.

Sara Kulturhus kommer att innehålla en konsthall som ska användas av Skellefteå konsthall, MAN, och därutöver enligt utsago rymma internationella konstutställningar.

Skellefteå Konstförening har små möjligheter att få plats där med kontinuerlig verksamhet. Vår vision är att det ska finnas förutsättningar att ”växa i och genom konst” i Skellefteå.

I dagsläget finns Anderstorps estetiska konstlinje och Edelviks och Solviks folkhögskolor med konstlinje. Det finns många amatörer som utövar konst och ett antal yrkesverksamma konstnärer i kommunen.

För att utvecklas som utövare behövs inspiration från ett större upptagningsområde än kommunen. Det känns som det är den del som våra konstföreningar (Skellefteå, Burträsk), den kommunala konsthallen och MAN kan stå för.

Vi i Skellefteå Konstförening vill arbeta för ett rikt konstliv där utövare och konstintresserade får möjlighet att ta del av mer nationell samtidskonst. En förutsättning för detta är att kunna arbeta långsiktigt i ändamålsenliga lokaler.

Det kan bli en verklighet. Om viljan finns.

Ämnen du kan följa