Rösta igenom garantitillägget för dagens pensionärer!

Förslaget om ett garantitillägg för pensionärer ligger just nu på riksdagens bord. Enligt en ny SIFO-undersökning säger nästan 8 av 10 svenskar säger ja till garantitillägget. Det ger pensionärer med orimligt låga pensioner ett välbehövligt tillskott på i genomsnitt 750 kronor i månaden.

Trots ett långt arbetsliv har dessa kvinnor inte fått ihop en livsinkomst som räcker till en tillräcklig pension, skriver SKPF Pensionärerna.

Trots ett långt arbetsliv har dessa kvinnor inte fått ihop en livsinkomst som räcker till en tillräcklig pension, skriver SKPF Pensionärerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2022-06-07 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pensionärerna uppmanar därför Västerbottens läns riksdagspolitiker att lyssna på sina väljare och rösta ja till garantitillägget för dagens pensionärer. 

En grupp pensionärer har idag orimligt låga pensioner. De får vända på varje krona. 

Om förslaget om garantitillägget röstas igenom så innebär det att 1 miljon pensionärer med lägst pension skulle få ett välbehövligt tillskott i plånboken på upp till 1 000 kronor mer i månaden skattefritt.

I Västerbotten beräknas det handla om 28 245 pensionärer som i så fall skulle få del av tillägget och då i genomsnitt 758 kronor mer i månaden. Ett tillskott som skulle göra en avgörande skillnad för deras möjligheter att ha råd med det allra nödvändigaste.

En stor andel av en miljon pensionärer som berörs av garantitillägget är kvinnor, cirka 80 procent. Många är ensamstående äldre kvinnor som tagit stort ansvar för hemarbete och barn i brist på barnomsorg. 

De allra flesta har dock ett långt arbetsliv bakom sig, inte minst inom vård- och omsorg, och har varit hänvisade till deltidsjobb och tuffa arbetsförhållanden. 

Trots ett långt arbetsliv har dessa kvinnor inte fått ihop en livsinkomst som räcker till en tillräcklig pension. De får i stället sin pension förstärkt med delar av grundskyddet – det yttersta skyddsnätet – för att kunna överleva. 

Att inte låg- och medelinkomsttagare har möjlighet att arbeta ihop en livsinkomst till en tillräcklig pension måste vara en prioriterad fråga framöver. 

Arbetsgivarna måste också ta sitt ansvar och förbättra arbetsmiljön så att fler orkar arbeta och arbeta längre.

Förslaget om garantitillägget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartiet Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. 

Tillägget kommer betalas ut redan i augusti månad. Flera av oppositionspartierna har inte gett besked om hur de ställer sig till garantitillägget, men en majoritet av väljarna inom samtliga partier stödjer förslaget. 

Förslaget är långt ifrån perfekt. Det ligger utanför pensionssystemet och kringgår grundprincipen i systemet, livsinkomstprincipen. 

Det är också ytterligare en lapp i det lapptäcke av reformer som genomförts i pensionssystemet de senaste åren.

Pensionärerna anser därför att nästa steg måste vara en översyn av hela pensionssystemet, så att även låg- och medelinkomsttagare ska kunna tjäna ihop till en tillräcklig pension som de kan leva på och slippa bli bidragsberoende som äldre. 

I det nödläge vi nu befinner oss och då inget annat förslag finns på bordet som snabbt kan ge så många ett så välbehövligt tillskott i kassan så måste garantitillägget röstas igenom. 

Det är inte värdigt att Sverige ska vara det land i hela Norden där högst andel kvinnor över 65 år har så låg inkomst att hon riskerar fattigdom. 

Liza di Paolo-Sandberg, ordförande SKPF Pensionärerna 

Barbro Kjellberg, distrikts ordf. Västerbottens län

Lars Norman, avd.ordf. Skellefteå 

Eva Olofsson, avd.ordf. Lycksele 

Anita Östlund, avd.ordf. Malå-Norsjö

Ulla-Britt Dahlberg, avd.ord. S:a Lappmarken