VÀsterbotten tryggas mest om vi gÄr med i Nato

Rysslands invasion av Ukraina visar vad som Àr skillnaden mellan att tillhöra en försvarsallians eller att stÄ utanför.

I bÄde Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap.

I bÄde Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap.

Foto: Tech. Sgt. Jacob Albers

Debatt2022-03-16 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den som inte tillhör nÄgon allians stÄr helt utan bindande militÀra garantier frÄn andra lÀnder, hur nÀra samarbetet i övrigt Àn Àr.

LĂ€xan för Sverige Ă€r entydig. Om det vĂ€rsta hĂ€nder och Sverige blir angripet utifrĂ„n, sĂ„ mĂ„ste vi veta att vi kan rĂ€kna pĂ„ militĂ€rt stöd utifrĂ„n. 

Detta Ă€r ett hot mot den liberala friheten och sĂ€kerhetsordningen i Europa. Putin kommer inte stanna vid Ukraina. Principen med sjĂ€lvstĂ€ndiga stater fria att nĂ€rma sig demokratiska samarbeten stĂ„r pĂ„ spel. Putin har redan försökt diktera Sveriges förhĂ„llningssĂ€tt till Nato. 

Vi har inte rÄd att stÄ utan det skyddet. DÀrför bör regeringen ta sikte pÄ att föra Sverige in i Nato.

VÄrt försvar hÄller pÄ att rustas upp, men det tar tid. Att trygga sÀkerheten i samverkan med andra lÀnder borde vara ett sjÀlvklart val. DÀrför tog Liberalerna 1999 som första riksdagsparti stÀllning för ett medlemskap. Nu Àr behovet akut att gÄ frÄn ord till handling.

I bÄde Finland och Sverige ökar det folkliga stödet markant för ett Natomedlemskap och mycket talar för att Finland börjar svÀnga i frÄgan. Det skulle vara en stor fördel om bÄda lÀnderna blir medlemmar i Nato samtidigt.

Liberalernas instÀllning Àr att det brÄdskar för Sverige att bli medlem i Nato. En svensk fÀrdplan behöver tas fram för att göra vÀgen till fullvÀrdigt medlemskap sÄ kort som möjligt.

Att ta steget in i försvarsalliansen borde vara en sjÀlvklarhet efter 20 Ärs förberedelser. Sveriges sÀkerhet tryggas bÀst genom ett fullvÀrdigt medlemskap i Nato.

Allan Widman (L), försvarspolitisk talesperson

Christina Soldan (L), gruppledare Liberalerna SkellefteÄ

Jens Wennberg (L), ordförande Liberalerna SkellefteÄ