Västerbotten en vinnare i SD:s vårbudget

I Sverigedemokraternas vårbudget prioriteras kommunernas och regionernas ansträngda ekonomi.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion via länk.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, presenterar partiets budgetmotion via länk.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-05-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunernas och regionernas ekonomi var pressad redan innan coronakrisen.

Situationen nu är inte bättre, men svårare att överblicka.

Precis som tidigare är behoven avsevärda i stora delar av landet, samtidigt som höjningar av regional- och kommunalskatten riskerar att förvärra situationen genom att familjer och företag flyttar.

Vi sverigedemokrater menar att ordentliga satsningar på det kommunala och regionala utjämningssystemet måste till för att undvika chockhöjda skatter och/eller nedskärningar i välfärden.

Därför var regeringens vårbudget en besvikelse. Det svaga tillskottet till kommuner och regioner riskerar att ätas upp av den offentliga sektorns minskade skatteintäkter. Därmed förbrukas det redan innan de kan användas i verksamheterna.

I Sverigedemokraternas vårbudget prioriteras kommunernas och regionernas ekonomi. SD vill stärka det kommunala utjämningssystemet med 30 miljarder kronor fram till 2023. Därtill vill vi överföra inkomster från den statliga fastighetsskatten på industrifastigheter och elproduktionsenheter till regionerna.

Det handlar om att åstadkomma rimliga förutsättningar för att upprätthålla god välfärd i kommunerna och fungerande offentliga kärnverksamheter parallellt med ett rimligt skattetryck. Utan att behöva öka skuldbördan.

Det handlar också om att regionerna får behålla mer av den skatt som genereras i deras del av landet. För 2020 skulle detta ha inneburit en förstärkning av regionernas ekonomi med 3,4 miljarder kronor. Resurser som regionerna själva kan disponera efter behov.

Förslagen gagnar samtliga kommuner och regioner men Norrlandslänen mest. Södra Sverige och storstadsregionerna får ett tillskott på mellan 150 och 310 kronor per person och år.

För Västerbottens del innebär Sverigedemokraternas budgetförslag att regionen får 230 miljoner kronor mer än med regeringens förslag. Inte genom ökade skatter, utan tack vare att länet i högre grad får behålla mer av den skatt som skapas i regionen.

På det sättet är Sverigedemokraternas vårbudget inte bara nödvändig, men också rättvis.