Västerbotten är klart bäst – ger vård till stort antal barn

Varför är den psykiska ohälsan så stor hos Västerbottens barn och unga?
Runt den frågan kretsar två ledande socialdemokrater i denna debattartikel. 
– Det är inte vårdens kapacitetsbrist som är grundproblemet, menar Peter Olofsson (S) och Anna-Lena Danielsson (S)

Peter Olofsson (S) är Regionstyrelsens ordförande. Anna-Lena Danielsson (S) är Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Peter Olofsson (S) är Regionstyrelsens ordförande. Anna-Lena Danielsson (S) är Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Foto: Paulina Granberg

Debatt2025-04-28 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler barn och unga får vård hos barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i länet. Vi har under våren kunnat läsa att BUP i Lycksele inte har några köer för ett första besök. Något som är väldigt positivt för alla barn och anhöriga i Södra Lappland. Även i Umeå och Skellefteå går arbetet framåt med att öka tillgängligheten för ett första besök. 

Men även fast det pågår ett stort arbete med att korta köerna till första besök och behandling, så ökar hela tiden antalet barn i behov av vård och inflödet till BUP blir högre än vad personalen klarar av.

I en jämförelse med våra regiongrannar kan vi se att Västerbotten är klart bäst på att ge vård till antalet barn, men sämst när det gäller att uppfylla vårdgarantin. I februari väntade 7353 barn (i hela landet) på ett första besök hos Barn- och ungdomspsykiatrin, varav 1026 av dessa finns i Västerbotten. Vi alla behöver fundera över detta; vad det är som gör att så många barn och unga i Västerbotten är i behov av psykiatrisk vård?

Moderaterna anser att lösningen är att införa vårdval för den specialiserade ungdomspsykiatrin då de menar att fler barn får vård då. Vi socialdemokrater håller inte med. I Region Dalarna infördes 2022 vårdval för BUP. En utvärdering visar att det inte har lett till kortare köer, även om fler barn får vård, samt att diagnostiseringen av ADHD har ökat lavinartat.

Ett vårdval innebär även att det inte är möjligt att styra var en verksamhet etablerar sig. Det betyder att vi inte kan garantera att resurser används där behovet är som störst. Vad som avgör var en verksamhet ska öppnas bestäms istället ofta utifrån var det största patientunderlaget finns. Vårdval är dessutom en dyr och administrationstung lösning.

I Västerbotten gör vi mycket bra och vi har under många år haft god samverkan mellan regionen och länets kommuner, genom till exempel Salut-satsningen och HLT (Hälsa, Lärande, Trygghet). De föräldrautbildningar som regionen erbjuder är också en viktig insats som ger goda resultat. Men vi kan konstatera att mer behöver göras för att köerna till BUP ska minska.

Vi socialdemokrater ser att kompetensen att ta hand om psykisk ohälsa hos barn och unga måste höjas inom primärvården. Därtill behöver alla som möter barn och unga jobba för att främja den psykiska hälsan. Vi ska inte tolerera att mer än 1000 barn och unga i Västerbotten just nu väntar på att få specialiserad psykiatrisk vård. För all ohälsa kräver inte alltid vård, särskilt inte specialiserad psykiatrisk vård. Många barn och unga kan få hjälp och stöd för att må bra på andra sätt. Då behövs det att vi har ett samhälle där det är självklart att agera för barns bästa så att de får växa upp under goda förhållanden, där man kan må bra både psykiskt och fysiskt.