Västerbotten är föregångare i omställning!

Om förändring inte är obekväm är det nog inte mycket till förändring.

"Den gröna energin finns här, liksom många mineraler som behövs. En annan stor fördel är att vi inte har lika många fasta strukturer att ta hänsyn till, utan vi kan ganska enkelt bygga nytt och rätt från början."

"Den gröna energin finns här, liksom många mineraler som behövs. En annan stor fördel är att vi inte har lika många fasta strukturer att ta hänsyn till, utan vi kan ganska enkelt bygga nytt och rätt från början."

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2023-01-24 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är därför inte konstigt att det skaver en hel del på 2020-talet, när så mycket behöver förändras. I norra Sverige pågår en historisk omställning, och helt utan kontroverser sker det såklart inte. Därför är det en del av Västerbottens uppgift som föregångare att även navigera opinionen och räta ut frågetecken kring allt det nya.

Men friktionen är i grunden goda nyheter – det faktum att vi redan påbörjat det här förändringsarbetet. Vår uppgift nu är att bevisa att den gröna omställningen är möjlig, och en god affär. 

Framgången förutsätter dock en insikt: Vi behöver göra det här tillsammans! Och att alla svenskar behövs, nya som gamla, från söder till norr. Den gröna omställningen har startat i norr, men är hela Sveriges angelägenhet!

Samverkan låter logiskt, men samtidigt utmanas många av dagens uppfattningar. Det är en ny idé att norra Sverige skulle vara platsen där det händer, och därför uppstår automatiskt frågor: 

Vad är så speciellt med norra Sverige? Jo, en hel del har det visat sig.

Den gröna energin finns här, liksom många mineraler som behövs. En annan stor fördel är att vi inte har lika många fasta strukturer att ta hänsyn till, utan vi kan ganska enkelt bygga nytt och rätt från början.

Vi har också den högst uppmätta tilliten, är en av de mest jämställda och jämlika platserna på jorden, och vi har EU:s kanske högsta livskvalitet – goda egenskaper vi nu kan skala upp.

Är då allt grönt guld och skogar i norra Sverige?  Nej.

Det finns alltid risker med förändring men alternativet blir därmed inte aktuellt – att nöja oss, och sluta förändra och förbättra. Ingen vill ha ännu en kolonialisering av norra Sverige, och därför ska vi vara vaksamma kring de frågorna. Och givetvis finns det en gräns för hur mycket grön energi vi kan plocka ut här uppe. 

I vårt uppdrag ligger därför att hitta rätt hastighet på framstegen, liksom rätt inriktning. På så vis kan vi lösa de utmaningar som väntar, utan att ställa till det på vägen.

Här är den sociala hållbarheten viktig, Vi ska givetvis driva frågor och lösningar som vi tror på, men det är lika viktigt att lyssna på dem som inte tycker som vi. För det är den förflyttning vi gör gemensamt som ger störst effekt.

En tuff utmaning, men med en rejäl belöning i potten. För lyckas vi som föregångare säkerställer vi vår välfärd långt in i framtiden. 
Samtidigt som vi gör nytta för hela världen.