Varna unga för vitt snus och e-cigaretter

AnvÀndandet ökar lavinartat bland unga. För att hindra att barn och unga hamnar i ett livslÄngt hÀlsofarligt beroende krÀvs hÄrdare lagstiftning. Tills dess mÄste vuxna i VÀsterbotten ta sitt ansvar och prata med unga om riskerna med vitt snus och e-cigaretter.

"...22 procent av alla niondeklassare i Sverige och 40 procent av eleverna i tvÄan pÄ gymnasiet anvÀnt vitt snus nÄgon gÄng."

"...22 procent av alla niondeklassare i Sverige och 40 procent av eleverna i tvÄan pÄ gymnasiet anvÀnt vitt snus nÄgon gÄng."

Foto: Paul Wennerholm/TT

Debatt2022-12-28 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

En vÄg av nya nikotinprodukter sköljer över Sverige. Med aggressiv marknadsföring i sociala medier och smaker som jordgubb, banan och mint har mÄlgruppen för e-cigaretterna och det vita snuset varit tydlig: barn och unga. Denna cyniska satsning pÄ att locka in unga i nikotinberoende verkar fungera.

En ny undersökning frĂ„n Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) visar att 22 procent av alla niondeklassare i Sverige och 40 procent av eleverna i tvĂ„an pĂ„ gymnasiet anvĂ€nt vitt snus nĂ„gon gĂ„ng. I VĂ€sterbotten motsvarar det omkring 1 800 ungdomar bara i dessa bĂ„da Ă„rskurser. 

Även anvĂ€ndandet av e-cigaretter har ökat kraftigt. 20 procent av niorna och 24 procent av tvĂ„orna pĂ„ gymnasiet svarar att de anvĂ€nt e-cigaretter under den senaste mĂ„naden. Vilket innebĂ€r att cirka 1 300 niondeklassare och gymnasietvĂ„or i VĂ€sterbotten riskerar att hamna i ett nikotinberoende genom e-cigaretter.

Det hĂ€r Ă€r en utveckling som passerat under radarn för mĂ„nga vuxna. En Sifoundersökning som HjĂ€rt-Lungfonden lĂ€t göra i april visade att var tredje vuxen i Ă„ldern 40–79 aldrig hört talas om vitt snus. Konsekvensen av ovetskapen blir att tobaksindustrin ostört kan rikta sig till nya unga kunder – och att ungdomar kan testa smaksatta nikotinprodukter utan att förĂ€ldrar och andra vuxna lĂ€gger sig i.

Förutom att nikotin Àr kraftigt beroendeframkallande ökar det risken för stela blodkÀrl, som i sin tur kan leda till högt blodtryck och livshotande hjÀrt-kÀrlsjukdom. Nikotin kan Àven orsaka Ängest samt sÀmre impulskontroll och inlÀrningsförmÄga.

I augusti infördes 18-ÄrsgrÀns för att köpa vitt snus och nya regleringar för hur snuset fÄr marknadsföras. Ett förslag om att förbjuda smaksÀttning av e-cigaretter röstades ner av oppositionen, som nu sitter i regeringen. Den lavinartade ökningen av e-cigaretter och vitt snus bland unga visar tydligt att den nya lagstiftningen inte rÀcker.

För att skydda barn och unga frÄn att bli nÀsta generation nikotinister krÀvs hÄrdare regler. Vi behöver en ny lagstiftning, som förbjuder smaksÀttning och reklam för alla olika typer av tobaks- och nikotinprodukter.

Tills dess kan du som vuxen spela en avgörande roll för att undvika att ditt eget eller andras barn lockas in i ett nikotinberoende. Vi uppmanar dÀrför alla vuxna i VÀsterbotten att:

‱ LĂ€s pĂ„ om hĂ€lsoeffekterna av vitt snus och e-cigaretter
‱ Prata med barn och unga om hur nikotin skadar kroppen
‱ HjĂ€lp oss att driva pĂ„ en ny lagstiftning som förbjuder smaksĂ€ttning och reklam för alla olika typer av tobaks- och nikotinprodukter

Ge inte tillverkarna av vitt snus och e-cigaretter fria hÀnder att skada vÄra barns hÀlsa. Den nya vÄgen av nikotinprodukter som sköljer över Sveriges barn och unga mÄste stoppas.

Aggresiv marknadsföring i sociala medier Àr nÄgot som nÄr mÄnga unga, men det missas oftast helt och hÄllet av förÀldrarna.
Aggresiv marknadsföring i sociala medier Àr nÄgot som nÄr mÄnga unga, men det missas oftast helt och hÄllet av förÀldrarna.