Från hela landet rapporterar cancervården att resurserna finns – trots rådande coronapandemi.
Men patienterna saknas. De kommer inte.
Det är allvarligt och kan vara direkt livshotande. Vi uppmanar därför: Undvik inte att kontakta sjukvården: Man får inte låta bli att söka vård för att man inte vill besvära. Sjukvården är redo och resurserna finns.
Cancer är en akut sjukdom. Därför är cancervården en av de prioriterade verksamheterna som i så stor utsträckning som möjligt ska fortsätta även under covid-19-pandemin.
Men för utredning av misstänkt lungcancer har det skett en halvering av antalet patienter som remitterats från vårdcentralerna. Det befaras en puckel framöver av patienter med mer avancerad cancersjukdom som inte blivit utredda i tid för att de inte vågat eller fått komma till vården.
Lungcancer är den dödligaste formen av cancer i Sverige. Cirka 4 000 personer dör i sjukdomen varje år.
Att få diagnos och behandling tidigt kan vara helt avgörande.
I till exempel Göteborg har man under coronapandemin sett en minskning av remisser från primärvården med 50 procent gällande patienter med misstänkt lungcancer. Från sjukhusets sida tror man att det beror på att patienter undviker att uppsöka vårdcentralen på grund av rädsla för att blir smittade, eller för att man inte vill belasta sjukvården.
Stora tapp av patienter med misstänkt lungcancer rapporteras även från övriga delar av Sverige.
Vid ett webb-seminarium från Regionalt cancercentrum i samverkan, om hur cancervården klarar sig under pandemin, vittnar medverkande cancerläkare om färre patienter som kommer för utredning av eventuell cancer.
I norra sjukvårdsregionen pågår cancersjukvården som planerat trots pandemin. Men en samstämmig farhåga från alla delar av cancervården där är ett minskat remissinflöde för utredning av lungcancer. Man befarar en puckel längre fram med patienter som ska utredas och läkarna är rädda för att få se patienter med mer avancerad sjukdom framöver.
Samma farhågor finns i exempelvis Region Uppsala-Örebro som är allvarligt bekymrade över inflödet av patienter. Patienter söker inte som de borde, eller motas bort i något skede, konstaterar läkare från regionen.
I Region Stockholm har extra platser hyrts in för cancersjukvården. Men de används inte, för patienterna kommer inte i den takt vi hade räknat med, konstaterar den läkare som representerade regionen i diskussionen.
Så här ser det ut i hela landet. Regionerna fruktar en anhopning längre fram med svårare sjuka cancerpatienter som borde ha kommit till vården mycket tidigare.
En av två huvudanledningar till att dödligheten är fortsatt hög för lungcancer, jämfört med andra cancerformer, är att många lungcancerfall upptäcks sent, först när cancern har spridit sig. Då är den svårare att behandla.
Patientens symtom tas inte på allvar.
Patienter dröjer med att uppsöka vården.
Socialstyrelsen borde lyfta dessa frågor på den dagliga presskonferensen.