Varför är inte alla barn Region Västerbottens barn?

Region Västerbotten samarbetar med kommunerna i team utifrån det man kallar för ”HLT” (Hälsa, Lärande, Trygghet). Ett team som bygger på personal från hälso- och sjukvård, förskola, skola och socialtjänst.

" Hur många år ska barnen i fristående verksamheter behöva stå i ännu längre köer till att få hjälp för att samverkan inte finns för deras behov?"

" Hur många år ska barnen i fristående verksamheter behöva stå i ännu längre köer till att få hjälp för att samverkan inte finns för deras behov?"

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2023-05-24 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu sammanställts en samverkansrutin med detta arbete som en del i den rutinen. Regionen har nu skickat ut rutinen till berörda verksamheter vilket är positivt.

Jag som rektor på en fristående skola ser också väldigt positivt på detta men jag ser därtill ett problem i att vi som arbetar med barn som tillhör fristående verksamheter inte fått kopplas in i dessa samverkansteam. Det vill säga att vi inte finns med i vissa delsteg av denna ”regionala rutin”.

Regionen har i flera års tid nu svarat att vi i fristående verksamheter ska kopplas på sist och att det varit ett långt arbete som har varit svårt att ”rodda ihop”. Jag skulle vilja fråga Region Västerbotten hur ni tänker när ni anser att barn som tillhör fristående förskolor och skolor är mindre viktiga än barn som tillhör kommunala? För rent krasst blir det ju så, när ni år efter år svarar att ”snart, snart”. Hur många år ska barnen i fristående verksamheter behöva stå i ännu längre köer till att få hjälp för att samverkan inte finns för deras behov? Var är likvärdigheten?

Det skulle vara välgörande om regionen påskyndade samarbetet även med fristående så man inte fortsätter göra skillnad på barn och barn.