Digital frälsning – en lösning på bemanningsproblem?

För en tid sedan lanserade Socialdemokraterna sitt vallöfte: ”Alla Västerbottningar ska kunna få kontakt med vården inom 5 minuter”.

"Vårdkvalitet skapas inte av digitala lösningar utan av kunnig, välutbildad och kompetent personal", skriver kandidat till regionfullmäktige.

"Vårdkvalitet skapas inte av digitala lösningar utan av kunnig, välutbildad och kompetent personal", skriver kandidat till regionfullmäktige.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-06-13 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur tomt, innehållslöst och fullkomligt bottenlöst ekar inte detta löfte sett mot bakgrund av de ständiga rapporterna om personalbrist i vården som vi alla nästan dagligen kan läsa och höra om i media.

När man hörde detta undrade man – hur tänker dom? 

Har de helt missat hur det ser ut i verkligheten? I stället för att lösa grundproblemet med en urusel arbetsmiljö, som leder till att ingen vill arbeta under sådana förhållanden, har nu socialdemokraterna hakat på den digitala trenden i tron att man hittat lösningen på vårdens bemanningsproblem. 

Det här är inget annat än förskräckligt skamligt och nedvärderande mot alla patienter och den personal som dagligen jobbar och sliter för att ge Västerbottningarna den bästa vården.

En viktig del för att klara en god tillgänglighet till vården är en stark och välfungerande primärvård där regionens innevånare har sin egen fasta namngivna distriktsläkare som man inte delar med mer än högst 1500 andra. 

Fördelarna med kontinuitet är ökad livskvalitet, ökad terapiföljsamhet, mindre överdiagnostik, färre besök på akutmottagning, bättre preventiv vård, färre sjukhusinläggningar, lägre samhällskostnader, ökad överlevnad, nöjdare patienter och nöjdare vårdpersonal. 

Köerna till länets hälsocentraler visar på stora variationer, det i sig är ett problem för att kunna uppfylla målet om en jämlik och köfri vård.

En förstärkt primärvård där första linjens vård ges tillräckliga resurser är nödvändigt för att ta hand om grupper som äldre, de med kroniska sjukdomar och det ökade antalet patienter med psykiatriska problem. 

Tidiga diagnoser och behandlingar i primärvården kommer att ge ett påtagligt minskat tryck på sjukhusvården och därmed kortare köer.

Helt avgörande för att kunna få bort vårdköerna är att det finns rätt utbildad vårdpersonal i tillräckligt antal i en stimulerande arbetsmiljö syftande till ett hållbart yrkesliv.

Vårdkvalitet skapas inte av digitala lösningar utan av kunnig, välutbildad och kompetent personal. 

I svensk primärvård finns det kunnig och välutbildad personal med stort personligt engagemang för att ge en bra vård om de bara fick möjlighet att ägna sig åt det.

Ulf Wahllöf (M), distriktsläkare och kandidat till Regionfullmäktige i Region Västerbotten