Underskottet har vuxit och hotar nu att orsaka stora ekonomiska problem om vi inte agerar kraftfullt. Konsekvenserna skulle framför allt påverka regionens förmåga att bibehålla statusen som ett trauma-akutsjukhus med full jour för hela universitetssjukvården i Norrland. Redan idag är det skört inom många subspecialiteter. På kort sikt märker vi kanske lite skillnad, men om det fortsätter kommer andra universitetssjukhus att öka sitt försprång, medan vi till slut bara har länssjukvård kvar.
Pensionskostnaderna utgör den tillfälliga förklaringen till underskottet. Men regionen har inte sparat under de goda åren. Vi ser ut att lämna 2023 med runt 1000 miljoner i underskott kopplat till sjukvården. Sedan 2013 har personalen ökat med 20,8 procent där administrationen ökat mest. Mellan 2012 och 2022 har däremot antalet fastställda vårdplatser minskat med minst 30 procent, antal läkarbesök med nästan 20 och sjukvårdande behandling med 25.
För närvarande är det för mycket personal som inte jobbar vårdnära. För att klara av ekonomin behöver antalet ej vårdnära personal minskas och vården stärkas. Idag är den största orsaken till att planerad kirurgi ställs in bristen på vårdplatser. För en tid sedan var det 63 fler patienter på sjukhusen än vad det fanns bemannade vårdplatser. Västerbotten är den region i landet som ligger näst sämst till när det gäller vårdköer. Bristen på vårdplatser blir inte bättre av samverkan brister mellan regionen och kommunen när det gäller medicinskt färdigbehandlade patienter. Samma dag som det fanns 63 överbeläggningar på länets tre sjukhus var det 26 utskrivningsklara patienter som väntade på att lämna sjukhuset. Här behöver både region och kommuner hitta fungerande lösningar som medför att patienter slipper hamna i kläm.
En viktig del i att åstadkomma en hållbar sjukvård är en bättre styrning och ledning. Regionen behöver tydliggöra mandat och befogenheter för alla chefer. En viktig del är att införa en ny struktur med perspektiv från golvet. Alltså en sjukhuschef på respektive sjukhus och en primärvårdschef som samlar länets hela primärvård.
Att fortsätta som nu är inte hållbart. Det krävs en politisk ledning som tar tag i problem och skapar framtidstro. Inte minst för att säkerhetsställa en fungerande universitetssjukvård i framtiden, men på kort sikt bygga en hållbar ekonomi, värna vårdpersonalen samt att komma till rätta med de långa vårdköerna.