Vården får inte svika kvinnorna med endometrios

Det är dags att kvinnan får den hjälp hon kan få för att kunna leva ett liv utan smärta och ignorans.

Det tar i genomsnitt åtta år att få rätt diagnos från det att man förstår att smärtan är onormal.

Det tar i genomsnitt åtta år att få rätt diagnos från det att man förstår att smärtan är onormal.

Foto: Isabell Höjman/TT

Debatt2020-08-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte bara mensvärk. Det är blodigt allvar.

Ungefär tio procent av alla kvinnor med mens har endometrios.

Den feministiska regeringen borde fokusera på sjukvården för verklighetens kvinnor i stället för symbolfrågor.

Kunskapen om endometrios är alltför låg. Flera kvinnor som sökt vård berättar att symptomen har bortförklarats av läkare som ”vanlig mensvärk” eller att ”det gör ont att vara kvinna”.

Patienter har nekats smärtlindring, trots att de kräkts och svimmat till följd av smärtorna, och haft kraftiga blödningar i flera dagar. 25–50 procent av kvinnorna med endometrios är också ofrivilligt barnlösa.

Endometrios är en komplex sjukdom. Kortfattat växer livmoderslemhinnan utanför livmodern. Det kan leda till inflammationer och sammanväxningar som förstärker smärtan.

Det tar i genomsnitt åtta år att få rätt diagnos från det att man förstår att smärtan är onormal. Detta trots många och upprepade besök i vården. Det är för lång tid. Hjälpen måste komma snabbare.

Kunskapen om sjukdomen, och hur det är att leva med endometrios, måste öka. Sjukdomen är dyr både för kvinnorna och för samhället. Den stora kostnaden är sjukskrivningarna.

Professor Matts Olovsson, Uppsala universitet, har offentliggjort en studie som visar att priset för endometrios är 93 000 kronor per kvinna och år. Kostnaderna för missade endometriosdiagnoser uppgår till 90 miljoner kronor årligen.

I dag ingår inte alla läkemedelskostnader för endometriospatienter i högkostnadsskyddet. Detta eftersom många av de tillgängliga behandlingsformerna räknas som preventivmedel.

Det leder till att det finns kvinnor som inte har råd med behandlingen. Det måste ändras.

Kristdemokratiska Kvinnoförbundet vill att endometrios klassas som en folksjukdom.

Ungdomsmottagningarna måste snabbare uppmärksamma flickor med menstruationsbesvär i syfte att upptäcka endometrios i tid. Det behövs en satsning på medicinsk forskning och att det upprättas ett endometrioscentrum i alla regioner för likvärdig vård och behandling.

Kvinnosjukvården förtjänar att tas på allvar. Det är dags att kvinnan får all den hjälp hon kan få för att kunna leva ett liv utan smärta och ignorans.