Våra skattekronor gynnar inte oss i Södra Lappland

Modellen för att få igenom en nedläggning av olika vårdenheter, som nuvarande Regionledning vill centralisera bort från inlandet, kan lätt genomskådas.

"Invånarna i Södra Lappland får fortsätta ta ledigt från jobbet, betala dyra resor för att få den vård och tandvård som vi har rätt till", skriver Centerpartiet södra Lappland.

"Invånarna i Södra Lappland får fortsätta ta ledigt från jobbet, betala dyra resor för att få den vård och tandvård som vi har rätt till", skriver Centerpartiet södra Lappland.

Foto: Anna Simonsson/SvD/TT

Debatt2022-09-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Helt enkelt så ser man till att nyckelkompetens inom vård och tandvård, inte trivs med sin arbetssituation och söker sig därifrån. 

Skyndsamt kan då nuvarande regionledning förändra en tidigare väl fungerande enhet och nedläggningen kan genomföras. Argumenten känns igen, det inte finns läkare, kirurger, barnmorskor, tandläkare eller personal att tillgå.

Tandkliniken i Sorsele är ett sånt skolexempel på hur man nedrustar en väl fungerande enhet, förlossning och BB i Lycksele är snart där och återigen finns risk att vi inlandsbors vård flyttas permanent långt ifrån oss. 

Att få röntga sina skador i Sorsele är snart ett minne blott, då röntgenutrustningen behöver bytas ut. Det finns utbildade personal som kan utföra jobbet, men som det är nu bokas fler och fler till röntgen i Lycksele.

Invånarna i Södra Lappland får fortsätta ta ledigt från jobbet, betala dyra resor för att få den vård och tandvård som vi har rätt till. 

Region Västerbotten tar inte sitt arbetsgivaransvar och ser till att personal trivs på sin arbetsplats, får en lön som motsvarar arbetsinsats samt utbildning och en arbetsbelastning som är rimlig.

Idag är inte länet jämlikt och våra skattekronor används inte på ett sätt som gynnar oss i Södra Lappland. Din röst i Regionvalet är viktig, det behövs en ny majoritet i Regionen.

Centerpartiet Södra Lappland

Kristina Axelsson (C), Sorsele

Nina Häreskog-Linder (C), Sorsele

Margareta Johansson (C), Fredrika

Petra Svedin (C), Lycksele