Sverige har byggt sitt välstånd på hårt arbete

I årets vårbudget ligger Sverigedemokraternas fokus främst på att motverka inflationen.

Sverige har byggt sitt välstånd på hårt arbete, innovationer och industrialisering, och det är även vägen till fortsatt utveckling, skriver Sverigedemokraterna.

Sverige har byggt sitt välstånd på hårt arbete, innovationer och industrialisering, och det är även vägen till fortsatt utveckling, skriver Sverigedemokraterna.

Foto: Anette Östlund

Debatt2022-05-31 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skenande el- och bränslepriser påverkar kostnader för varor och tjänster i hela samhället, både när det gäller produktion och distribution. Drivmedel, mat och annat blir dyrare för både företag och hushåll. 

Våra bönder och skogsbrukare har knappt råd att köra sina maskiner.

I förlängningen innebär det att vanligt folk får dyrare levnadsomkostnader, och mindre kvar i plånboken. Det drabbar dem som har lägst inkomst hårdast, eftersom utgifterna proportionellt till inkomsterna blir större.

Den så kallade reduktionsplikten för drivmedel innebär att bensin och diesel succesivt blandas ut allt mer vilket leder till kraftigt ökade priser för människor som behöver bilen för att kunna jobba och leva. 

I själva verket är klimat- och miljönyttan minimalt ur ett globalt perspektiv, och kostnaderna för detta politiska godhetssignalerande får vanligt folk stå för. Därför måste reduktionsplikten sänkas kraftigt redan nu.

De företagsetableringar vi idag ser i Skellefteå och flera andra norrländska städer, är välbehövliga och väldigt positiva för hela Västerbotten. Samtidigt är satsningarna helt beroende av en trygg elförsörjning till rimliga kostnader.

I norr har vi vattenkraften som ett utmärkt miljövänligt  – och måttligt väderoberoende alternativ – men med de massiva industrisatsningar som nu görs så riskerar den att inte räcka till. I södra Sverige ser vi redan hur elbrist pressar upp priserna kraftigt, och omöjliggör nya satsningar.

Vindkraft kan förvisso vara en komponent i en elmix, men den är oförutsägbar och väderberoende. Vindsnurror är vidare förfulande för den svenska naturmiljön och många vill inte alls ha dem i närheten av där man själv bor.

Vi i Sverigedemokraterna menar att det absolut mest miljövänliga och pålitliga sättet att producera förutsägbar elkraft, är genom att fortsätta utveckla och bygga ut kärnkraften. 

Sverige har byggt sitt välstånd på hårt arbete, innovationer och industrialisering, och det är även vägen till fortsatt utveckling.

För att leva och bo i Västerbotten behöver vi ha rimliga priser, och det börjar med bränsle och elektricitet. 

Om hela länet ska leva så krävs det en långsiktig strategi och planering, så att vi kan ge rätt förutsättningar för såväl lant- och skogsbrukare som pendlande vårdbiträden eller ensamstående mammor som redan nu vänder på varje krona.


Petter Nilsson (SD) ordförande Västerbotten

Jonas M Andersson (SD) riksdagsledamot, Skellefteå

Sara Gille (SD) riksdagsledamot, Dorotea