Var stolt över den svenska julskinkan

Som konsumenter kan vi bidra till en levande svensk landsbygd och stödja ett klimatsmart jordbruk i världsklass.

Debatt 19 december 2021 14:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan du dukar fram julbordet, ta dig en funderare på varifrån maten kommer.

Det finns till exempel all anledning att välja svensk julskinka i mataffären.

Dels för att svenskt jordbruk håller världsklass, med en ambitionsnivå och ett regelverk som inte motsvaras av importerade varor. Dels för att vi har ett ledande djurskydd som gör att vi inte behöver använda antibiotika i vår djurhållning.

Dessutom bidrar du till att bevara vår landsbygd, där bökande trynen och grymtningar är en central del av det näringsliv som gör att byar och samhällen står solida.

Svenska grisar har ett bättre liv än många andra grisar. De ska ha halm för att kunna böka, de ges möjlighet till att efter sin naturliga instinkt bädda med strö inför grisningen.

Våra suggor fixeras inte. I andra länder står suggor låsta i en position mellan galler nästan halva sina liv. Stressade grisar börjar bita varandra i svansen. Det gör att man kuperar svansarna i Europa. Svenska grisar behåller sin knorr.

Genom att klimatsmart anpassa grisens foder reduceras klimatpåverkan. Den är nu nästan 20 procent lägre än för femton år sedan.

Trots höga krav på fodrets kvalitet är klimatavtrycket nu under det europeiska snittet, lägre än både i Danmark och i Finland.

Som konsumenter kan vi bidra till en levande svensk landsbygd och stödja ett klimatsmart jordbruk i världsklass.

Låt det bli en svensk julskinka på bordet i år.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa