Var finns regeringens Norrlandsperspektiv?

Den nya regeringen som bygger på ett blåbrunt underlag har tillträtt. Samtliga av de borgerliga partierna backade i valet samtidigt som Sverigedemokraterna ökade. Faktum är att vi har en regering med tre partier som alla minskade och uppenbart inte har stöd för sin politik bland befolkningen.

Gruppfotografering av nya regeringen. SSU-distrikten i norra delen av landet är oroade över att de inte kommer att företräda Norrland.

Gruppfotografering av nya regeringen. SSU-distrikten i norra delen av landet är oroade över att de inte kommer att företräda Norrland.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2022-11-07 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att komma runt detta måste de stödja sig på ett extremt högernationalistiskt parti. Vi är socialdemokrater och vill naturligtvis inte se en högerregering vid makten. 

För oss är det självklart att en sådan regering aldrig kommer ha hela landet och folkets intressen i första rummet utan snarare den rika eliten. Därför kommer det inte som en stor överraskning att den nya regeringen saknar ministrar som bor norr om Dalälven. De få ministrar som är födda i norr har sedan decennier lämnat denna landsända för städer och samhällen söderut.

Vad innebär det för oss? Vi som in’t flytt’?

Det innebär att Rosenbad från och med 18 oktober kommer sakna Norrlandsperspektiv. Socialdemokraterna menar att hela landet ska leva och ser en vikt av att ha representanter från en större del av landet för att få en så bred uppfattning som möjligt i frågor, det här verkar Ulf Kristersson inte ha ägnat någon större tankeverksamhet åt.

Detta är heller inte första gången som en högerregering inte prioriterar Norrland. Senast högern styrde, mellan 2006 och 2014, var Norrland långt ner på regeringens dagordning. I stället för att satsa på Norrland ansåg högern att industrin var på väg att utfasas, precis innan den gröna industrialiseringen drogs i gång och skapade massvis med nya jobb i norra Sverige. Man skrotade planerna på att bygga Norrbotniabanan och valde i stället att lägga pengarna på Förbifart Stockholm.

Det är tydligt att en regering centrerad kring Stockholm aldrig kommer att kunna företräda de intressen eller förstå de behov som finns i norra Sverige. Norrland är en fantastisk plats med både stora utmaningar och stor potential, och med den pågående gröna industriella revolutionen hade det varit extra viktigt att ha representation för dessa perspektiv.

Vi som bor här uppe i ett Norrlandslän, vi är inte så pigga att ligga och tigga på våra bara knän.

Albin Norman, SSU Västerbotten

Samuel Pettersson, SSU Norrbotten

Elvira Ericsson, SSU Jämtland

Ludvig Lind, SSU Västernorrland

Fyra av SSU:s Norrlandsdistriket skriver ett debattinlägg tillsammans.
Fyra av SSU:s Norrlandsdistriket skriver ett debattinlägg tillsammans.