Var finns närmaste hjärtstartare?

Hjärtstartare räddar liv. Vid ett hjärtstopp kan de drabbade räddas i 50 -75 procent av fallen, om en hjärtstartare sätts in inom tre till fem minuter. Det bör därför räknas som ett nödvändigt komplement till Räddningstjänst, speciellt i en kommun i Skellefteås storlek.

"En hjärtstartare kan användas av vem som helst och kräver inga medicinska förkunskaper, enligt 1177. Det är en betydligt högre procentsiffra för överlevande än vid vanlig HRL-räddning utan defibrillator."

"En hjärtstartare kan användas av vem som helst och kräver inga medicinska förkunskaper, enligt 1177. Det är en betydligt högre procentsiffra för överlevande än vid vanlig HRL-räddning utan defibrillator."

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2023-05-09 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centerpartiet vill att kommunen ska utreda var och hur hjärtstartare ska placeras ut, hur de ska synliggöras för medborgarna och hur driften av dessa ska skötas. Det ska vara likvärdigt för hela kommunen.

Det är fastställt i flertalet studier att andelen överlevande från hjärtstopp är klart högre, där hjärtstartare, även kallad defibrillator, använts och särskilt där den kunnat användas innan räddningspersonal varit på plats. Det bör därför räknas som ett nödvändigt komplement till räddningstjänsten, anser Centerpartiet.

I centrala Skellefteå finns många hjärtstartare registrerade via Sveriges hjärtstartarregister, men de flesta av dessa är privata. I serviceorterna, olika delar av kommunen samt kommunala arbetsplatser skiljer det sig markant på tillgänglighet och därmed blir detta också en fråga om likvärdighet, både för arbetstagare och medborgare.  Vi kunde tidigare läsa i media att varken Kåge, Klutmark eller Medle har tillgång till hjärtstartare dagtid och att ännu fler orter runt om Skellefteå inte har tillgång till dessa kvällar och nätter. Särskilt oroväckande är det att orter långt från tillgänglig vård saknar detta viktiga komplement. De kommunala hjärtstartare som finns är inte heller per automatik registrerade. Det bör de självklart vara, då det ofta handlar om sekunder, vid ett hjärtstopp.

Idag finns ett 25 -tal hjärtstartare i kommunens drift via kultur- och fritidsförvaltningen. Även andra nämnder kan ha installerat hjärtstartare. Det har dock varit upp till varje verksamhet att avgöra om och hur dessa ska placeras. Centerpartiet tycker det ska finnas tydliga riktlinjer för kommunens hjärtstartare, så att de snabbt och likvärdigt kan nås av medborgare i hela kommunen.

En hjärtstartare kan användas av vem som helst och kräver inga medicinska förkunskaper, enligt 1177. Det är en betydligt högre procentsiffra för överlevande än vid vanlig HRL-räddning utan defibrillator. Kostnad för dessa i förhållande till lidande och andra samhällskostnader är inte mätbart, men fler och fler kommuner har förstått vinsten för medborgarna med hjärtstartare och Centerpartiet tycker att Skellefteå ska följa med i den utvecklingen.