Föreningarna involverades på ett tidigt stadium i processen liksom kommunens tillgänglighetsrådgivare.
Från funktionsrättsföreningarna har vi framfört vilka behov som behöver tillgodoses för att kulturhuset ska bli det hus som ska inkludera alla medborgare.
Samt också uppfylla de krav som kan ställas utifrån de lagar och regler som kan ställas på tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättningar.
Viktigt har varit att en sakkunnig tillgänglighetskonsult skulle bevaka och granska tillgängligheten i byggnaden så att den från början uppfyller krav på byggnaders tillgänglighet och användbarhet. Den rollen har funnits hos White arkitekter.
Genom processen har våra föreningar via våra representanter och via kommunens tillgänglighetsrådgivare till projektledare, byggledare, VD och verksamheter, fört fram våra synpunkter på vad vi och våra medlemmar anser behövs för att kulturhuset ska vara tillgängligt och användbart.
Synpunkter har förts fram via olika kanaler. Det har också efterfrågats en kontinuerlig dialog med Whites tillgänglighetskonsult. Den dialogen har inte alls fungerat.
På uppdrag av Support och lokaler har kommunens tillgänglighetsrådgivare under hösten/vintern 2021 besiktat byggnaden utifrån de krav som ställs på tillgänglighet och användbarhet enligt Plan- och bygglagen och Boverkets byggregler.
När vi ser alla de närmare 80 punkter tillgänglighetsrågivare listat som brister, som hon inte anser uppfyller lagstiftningens krav och därför ska åtgärdas, måste vi ifrågasätta varför bristerna är så många i en nybyggd lokal?
Att hela SPA/relax-avdelningens tillgänglighet ifrågasatts utifrån att det saknas tillgängligt omklädningsrum, att dörrbredder inte uppfyller kraven på tillgänglighet mm är anmärkningsvärt.
Anmärkningsvärt är också hur Bygg-och miljönämnden kunnat anse att hotellets lobby och reception dit allmänheten ska ha tillträde inte är en publik lokal och därmed slipper lägga ett ledstråk!
All skyltning är undermålig och inte läsbar för personer med synnedsättning och personer med nedsatt kognitiv förmåga. Det saknas ljushetskontraster bland annat i vissa delar av kulturtrappan och på bärande pelare på flera ställen.
Bygg-och miljönämnden har upprättat en åtgärdsplan för vilka punkter i besiktningshandlingarna som enligt nämnden skall åtgärdas. Det är långt ifrån alla de punkter tillgänglighetsrådgivaren anser skall åtgärdas.
Vi kan inte annat än att uttrycka vår besvikelse över att huset byggts med alla brister som kunnat undvikas.
Det återstår en hel del att göra och få på plats för att vi ska känna att kulturhuset är ett hus för alla som det ju skulle bli.
Vi vill vara delaktiga och bidra med våra olika erfarenheter av att leva med funktionsnedsättningar och vad som krävs för att uppnå delaktighet och ett kulturhus i ett Skellefteå för alla.
Skellefteås tillgänglighetsgrupp som representerar ca 30 funktionsrättsföreningar genom
Ethel Hedström, syngruppen
Molly Marklund, hörselgruppen
Anders Norberg, hörselgruppen/döva
Birgitta Grönlund, psykiatri och neuropsykiatri gruppen
Sven Lidé, rörelsehindergruppen
Camilla Stenmark, medicingruppen