Var är arbetet för att uppfylla vallöftena?

Nu är vi mer än halvvägs mellan valåren, och vi i Kommunal ställer oss frågan, vad är planen nu?

”Den styrande majoriteten, S och V, i Skellefteå kommun har “förbättrad arbetsmiljö” och “höjd grundbemanning” som två av sina löften. Var är arbetet med dem?”

”Den styrande majoriteten, S och V, i Skellefteå kommun har “förbättrad arbetsmiljö” och “höjd grundbemanning” som två av sina löften. Var är arbetet med dem?”

Foto: Sanna Eriksson

Debatt2024-05-24 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför val strösslas med löften och visioner för att locka så många väljare som möjligt, en del partier har mer verklighetsförankring än andra och självklart är det inte alltid möjligt att genomföra alla visioner. Alla partier vill nå samma mål, ett bättre samhälle, det man är oense om är hur vi tar oss dit, vad är det bättre samhället och för vem är det bättre.

Vi väljare, arbetare och medlemmar i Kommunal har naturligtvis en förväntan att den regerande majoriteten ska leva upp till sina vallöften. Vi förväntar oss att de vi valt i förtroende ska föra vår talan och i största möjliga utsträckning leverera vad som lovats. Absolut har många löften redan infriats men arbetarnas huvudfrågor är fortfarande gömt i dimma, det är svårt från vår sida att se att arbetet påbörjats.

Den styrande majoriteten, S och V, i Skellefteå kommun har “förbättrad arbetsmiljö” och “höjd grundbemanning” som två av sina löften. Var är arbetet med dem? Vi räknar inte arbetsgivarens försök med de tjänster som ska avlasta vårdpersonalen genom att sköta tvätt, städ och kök eftersom de är en del av grundbemanning, vilket i praktiken innebär att en servicetjänst blir istället för en utbildad vårdpersonaltjänst vilket utarmar vårdpersonal på våra arbetsplatser och inte innebär höjd grundbemanning.

Var är det långsiktiga arbetet, planen, visionen från politiken som arbetsgivaren Skellefteå kommun ska förhålla sig till? Var är budgetarbetet i dessa frågor?

Man har massor med pengar för att varje år i panik försöka lösa sommarbemanningen, men det finns inte en krona till ordinarie personal, det löpande arbetsmiljöarbetet eller någon som helst plan för att få ordinarie personal att stanna i verksamheten.

Arbetsgivaren tar påverkansmöjligheterna från arbetstagarna och lägger de på schemacenter och bemanningscenter och ingen har i slutänden något ansvar för att schema, bemanning och arbetsmiljöfrågor inte fungerar.

I allt detta pratas om brukarnas bästa och verksamhetens bästa men inte ett ord om personalens bästa från arbetsgivaren eller ledande politiker. Vad är planen för att få personal att stanna? Var är förslagen till hur man ska leverera resultat i vallöftet om förbättrad arbetsmiljö?

Det är dags att steppa upp nu. Förtroendet politiker blivit valda med är till låns, lever man inte upp till löften läggs förtroendet på någon annan. Vi kommunalare som arbetar i Skellefteå kommun behöver att ni visar allvar med dessa vallöften och kommer igång med verkstan.