Vänsterpartiet vill satsa på personalen inom omsorgen

"Vi vill anställa fler personer, inom äldreomsorgen, för att ta hand om de ej direkt vårdnära uppgifterna som städ, tvätt, matlagning och socialt umgänge", skriver Joakim Wallström (V), gruppledare Skellefteå.

"Vi vill anställa fler personer, inom äldreomsorgen, för att ta hand om de ej direkt vårdnära uppgifterna som städ, tvätt, matlagning och socialt umgänge", skriver Joakim Wallström (V), gruppledare Skellefteå.

Foto: Ebba Andersson

Debatt2022-08-15 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet är övertygade om att en bra vård och omsorg för de sköraste personerna i samhället börjar med personalen. Det är de som är i nära kontakt med personer med vård- och omsorgsbehov. Och det är de som kan göra skillnad för den enskilde individen.

Därför måste vi göra allt i vår makt för att skapa bättre förutsättningar för vår personal, så att de kan fullgöra sina arbetsuppgifter.

Det kan vara så enkelt som att rätt person gör rätt uppgift, att vi anställer fler för att ta hand om de ej direkt vårdnära uppgifterna som städ, tvätt, matlagning, socialt umgänge med trivsamma och meningsfulla aktiviteter och så vidare, medan de vårdutbildade får fokusera mer på omsorgsbehoven.

Men, för att lyckas med att locka fler till omsorgsyrkena, samt att få de som redan arbetar att stanna kvar, behövs det betydligt mer.

Vänsterpartiet har därför fokuserat på fem olika åtgärder:

  • Lönerna måste upp
  • Delade turer ska upphöra för alla som så önskar
  • Fler medarbetare på arbetsplatserna
  • Kompetensutveckling och språkträning under arbetstid
  • Arbetstidsförkortning med bibehållen lön, för nämnda yrkesgrupper

Naturligtvis vet vi att dessa förslag kommer att innebära stora behov av resurstillskott och att allt inte kan göras på ett bräde. Men det brådskar och något måste göras nu, för i morgon kan det redan vara för sent.

Stadsbidragen har höjts men även kommunerna måste se till att avsätta mer medel till detta område. Mer resurser och en välmående personal som trivs på jobbet är nycklarna till att de med störst omsorgsbehov får en så god vård och omsorg som möjligt.

Joakim Wallström, gruppledare Vänsterpartiet Skellefteå