Vänsterpartiet stoppade ett snabbspår mot marknadshyror

Vänsterpartiet förpassade förslaget om fri hyressättning i nyproduktion från regeringens bord ner i en byrålåda på obestämd tid.

Debatt 3 juli 2021 14:11
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statsminister Stefan Löfven (S) var arg på Vänsterpartiet när han lämnade över till riksdagens talman Andreas Norlén att söka en regeringsduglig lösning för Sverige.

Jag tänker att om Vänsterpartiet inte satt ner foten för två veckor sedan hade Sverige varit inne på ett snabbspår som inom ett år inneburit fri hyressättning i nyproduktion för tusentals hyresgäster.

Inom något tiotal år hade någon miljon svenskar levt med marknadshyror.

Marknadshyrorna kommer ändå, säger en del socialdemokratiska företrädare. Högermajoriteten i riksdagen är kompakt just nu.

Då resonerar jag så här:

Människor som går samman och kämpar för sin sak har alltid möjlighet att påverka utfallet – om man blir tillräckligt många.

Just nu har vi förpassat fri hyressättning i nyproduktion från regeringens bord ner i en byrålåda på obestämd tid. Är vi tillräckligt många som säger ifrån kan vi förpassa förslaget vidare ner i papperskorgen.

När uppgivna socialdemokrater får styra tillsammans med ett aggressivt centerparti blir förlusterna självuppfyllande.

Vi är långt ifrån ett idealläge för politiken i Sverige. Men vi kan bara få en bättre framtid om vi själva är beredda att tro och kämpa för den.

Ämnen du kan följa