Nu på måndag, den 28 september, infaller den internationella aborträttsdagen.
Människor världen över står då upp för rätten till en säker och legal abort. En rätt som är långt ifrån självklar i dag.
Vi ser även att utvecklingen på en del håll har går bakåt. Ett av de senaste exemplen är Polen där förslag funnits om att göra inskränkningar i den sedan tidigare mycket hårda lagstiftningen.
Förslaget har lagts på is men abortmotståndarna samlar kraft och förslaget kommer med all säkerhet att lyftas igen.
För inte alltför länge sedan var Polen ett land dit kvinnor från Sverige kunde vända sig för att genomföra en säker abort.
De konservativa krafterna gör vad de kan för att rulla tillbaka de rättigheter som kvinnor kämpat för. Polen visar hur konservativa krafter kan mobiliseras för att ifrågasätta kvinnans rätt till sin egen kropp.
Samma typ av konservativa högerrörelser ifrågasätter, förminskar och försöker avskaffa de reformer som kvinnorörelsen och progressiva socialistiska och liberala krafter drivit igenom.
2017 drog USA, sedan att Donald Trump valts till president, in allt internationellt bistånd till organisationer som försvarar aborträtten. Vänsterpartiet krävde då att Sverige skulle agera. Det internationella biståndet är fortfarande ett viktigt verktyg för att stärka kvinnors rätt till sin kropp och tillgång till säker abort.
De rättigheter vi har är inte givna. En fjärdedel av världens befolkning bor i länder där abort fortfarande är förbjudet.
Utan rätten till en säker och legal abort dör varje år tiotusentals kvinnor i sviterna av en osäker abort. Farliga aborter skördar liv och miljontals kvinnor behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra ingrepp.
Stödet för aborträtten är starkt i Sverige. Men vi får inte ta det för givet.
Vi har en bra abortlag i Sverige. Med fri abort till och med vecka 18. Stödet för aborträtten är mycket starkt, både bland allmänheten och hos majoriteten av de politiska partierna.
Men trots att vi är många som står bakom aborträtten måste vi vara vaksamma på hotet från dem som vill inskränka den.
Försök till inskränkningar av aborträtten görs bakvägen. Till exempel genom att driva frågan om samvetsfrihet för barnmorskor att slippa utföra abort.
Det finns också i flera partier stark opinion för inskränkningar i aborträtten som gör att stödet för nuvarande lagstiftning kan förändras snabbt om samhällsdebatten går i fel riktning.
Det finns fortfarande områden att utveckla för att minska ofrivilliga graviditeter och brist på tillgång att göra abort.
Tillgång till ungdomsmottagning/ungdomshälsa är en sådan sak.
Tillgång till preventivmedel och dagen-efter-piller skiljer sig åt inom landet.
Vänsterpartiet drev igenom avgiftsfria preventivmedel upp till 20 år under förra mandatperioden. Men för äldre än 20 år, och för utsatta grupper, till exempel EU-migranter och gömda flyktingar, skiljer det sig åt mellan regionerna.
Subvention av preventivmedel är en jämställdhetsfråga. Kvinnor får i högre grad ta ansvar för att undvika oönskade graviditeter och ta kostnaden för preventivmedel.
Solidariteten i kampen för kvinnors rätt till sin kropp, och möjlighet att göra abort, är fortfarande minst lika viktigt.