Välfärden i Skellefteå är inte till salu

Kan vi använda våra resurser till att ge de äldre mer omsorg och guldkant på vardagen är vi skyldiga att göra det.

Vi som förtroendevalda ska ha människan i fokus när vi fattar beslut – inte några aktieägares intressen, skriver bland andra Annamaria Hedlund (S), ordförande Skellefteå Arbetarekommun.

Vi som förtroendevalda ska ha människan i fokus när vi fattar beslut – inte några aktieägares intressen, skriver bland andra Annamaria Hedlund (S), ordförande Skellefteå Arbetarekommun.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-01-31 14:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vinstjakt hör inte hemma i svensk välfärd.

Medborgarnas skattepengar, avsatta till välfärden, ska användas för att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg. De ska inte gå till stora vinstuttag.

”Endast det bästa är gott nog åt folket”, sa Gustav Möller, socialdemokratiskt statsråd på 1920-, 1930-, 1940- och 1950-talet. För oss socialdemokrater betyder det att varje skattekrona ska användas på allra bästa sätt.

Kan vi använda våra resurser så att varje elev får mer tid med sin lärare, så att hemtjänstpersonalen får bättre arbetsmiljö, och så att de äldre på vård- och omsorgsboenden får mer omsorg och guldkant på vardagen.

Ja, då har vi som folkvalda en skyldighet att göra det.

Starka ekonomiska intressen vill bevara möjligheten att göra obegränsad vinst på vård, skola och omsorg.

Genom lobbyister gör riskkapitalister sitt bästa för att övertyga beslutsfattare att de vinstmotiverade aktörerna i välfärden bidrar till samhällsnytta, att vinstmotivet inte är ett problem och att det ändå inte går att göra någonting åt saken. Även om någon skulle vilja.

Dessa aktörer har stora resurser att lägga på att påverka politiken och opinionen.

Sällan har en starkt lönsam bransch varit så beroende av politiska beslut. När stora pengar står på spel ökar risken för stark otillbörlig påverkan på den demokratiska beslutsprocessen. Fakta och forskning ignoreras.

Det finns dock all anledning att tro att den svenska demokratin är starkare än så, och att det folkliga stödet för att stoppa vinstintresset i välfärden är på riktigt.

Vi som förtroendevalda ska ha människan i fokus när vi fattar beslut – inte några aktieägares intressen.

Socialdemokraterna i Skellefteå har flera gånger upprepat budskapet: Välfärden är inte till salu.