Vad vore landsbygden utan engagerade entreprenörer

Den lokala handeln drivs ofta av entreprenörer som genom samverkan skapar hållbara verksamheter.

Butiken på landsbygden fungerar, utöver en välsorterad livsmedelsbutik, ofta som en mötesplats och ett nav för olika typer av service, skriver bland andra Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Butiken på landsbygden fungerar, utöver en välsorterad livsmedelsbutik, ofta som en mötesplats och ett nav för olika typer av service, skriver bland andra Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-04-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 april firar vi den lokala handelns dag.

Vi vill passa på att uppmärksamma landsbygdens engagerade entreprenörer. Personer som varje dag arbetar för att utveckla en plats, erbjuda oersättlig service och bidra till livsmiljöer som människor dras till, trivs i och längtar till.

Den lokala handeln drivs ofta av entreprenörer som genom samverkan skapar hållbara verksamheter, såväl ekonomiskt som ekologiskt och socialt. Men framför allt skapar de jobbmöjligheter och bidrar till ett levande län.

Ofta får vi uppleva att serviceutbudet urholkas på landsbygden. Vi socialdemokrater anser att tillgång till god service på likvärdiga villkor är viktigt för att skapa goda livsmiljöer för boende, besökare och företag. Tillfredsställande service på orten innebär också färre långa inköpsresor och minskade transporter och utsläpp.

Butiken på landsbygden fungerar, utöver en livsmedelsbutik, ofta som ett nav för olika typer av service, bland annat apotek, jakt- och fiskekort, turistinformation, betaltjänster och post. Service vi anser ska vara tillgänglig för alla.

Det är också en bransch som bidrar till en breddad arbetsmarknad och skapar fler intressanta och attraktiva jobb och välmående företag i vår region. Något som i synnerhet är viktigt på landsbygden. Därför är det självklart att vi stöttar den lokala handeln.

Och nu om någonsin kan vi förstå vikten av att få mötas på en attraktiv och levande plats. Mötesplatser berikar våra liv och är avgörande för att få personer att vilja stanna kvar, flytta till och besöka en ort.

För det spelar många gånger den lokala handeln en avgörande roll. En plats som håller samman byn. Vi vet i dag att utvecklingen av befolkning, jobb och service är krafter som förstärker varandra.

Socialdemokraterna i Västerbotten stödjer och stimulerar arbetet med kommersiell och offentlig service och stärker aktörer som verkar på landsbygden, bland annat genom projekt- och företagsstöd och genom samarbete mellan region, kommuner och näringsliv.

Det är för oss ett sätt att investera för framtiden för hela Skellefteå kommun.

I och med pandemin kan vi se att ett litet ljus har tänkts bortom urbaniseringens horisont. Landsbygden har uppvärderats.

Tillsammans ska vi tillvarata denna kraft och den lokala handelns förmåga att möjliggöra och leda omställningen mot ett hållbart och solidariskt samhälle.

En ort med en levande och nära lokal handel är en ort med framtidstro. Vad är mer värt att fira än det?