Vad har kungen emot Västerbotten?

Av landets 25 landskap har vår kung tolv särskilda favoriter. På den olyckliga halva som inte ingår i den skaran finns Västerbotten.

Monarkin är så betydelselös att det inte ens finns någon demokratisk poäng med att avskaffa den, menar
Olle Nykvist, ordförande Republikanska föreningen.

Monarkin är så betydelselös att det inte ens finns någon demokratisk poäng med att avskaffa den, menar Olle Nykvist, ordförande Republikanska föreningen.

Foto: Press

Debatt2022-06-06 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2018 utsågs prinsessan Adrienne till hertiginna över Blekinge. Det var det tolfte landskapet som fått hederstiteln hertig- eller hertiginnedöme av vår nuvarande statschef, kung Carl XVI Gustaf.

Återigen förbisågs Västerbotten i processen. Finns det någon anledning till detta? Har västerbottningarna gjort något särskilt ont för att förtjäna detta kungliga avståndstagande?

Vi vet inte, och det kommer vi heller inte att få reda på. Beslutet att dela ut hertigdömen ligger enbart hos kungen och någon förklaring behöver inte ges. Om det skulle falla kungen i smaken att dela ut Västerbotten till en framtida prins eller prinsessa är västerbottningarnas egen vilja irrelevant. Det går nämligen inte att tacka nej.

Som tur är har inte landets hertigar och hertiginnor samma makt över sina undersåtar som Magnus Ladulås eller Gustav Vasas söner. Framväxten av det moderna demokratiska samhället har också tvingat monarkin till förändring. 

Sällan i takt med tiden, men på senare år inte särskilt många steg efter.

Att medlemmarna i kungahuset är måna om att framstå som moderna och mänskliga med samma vardagsbekymmer som du och jag är därför inte särskilt konstigt. I jakten på legitimitet måste alla tecken på monarkens gudomliga upphöjdhet slätas över. 

Rojalisternas främsta försvar är numera att monarkin är så betydelselös att det inte ens finns någon demokratisk poäng med att avskaffa den.

Det är ett svagt argument för att behålla en statschef med åtalsimmunitet och en tronarvinge utan religionsfrihet.
Kungaparet och alla de prinsar och prinsessor som följer i successionsordningen vet så klart om att de representerar ett system som på alla sätt och vis är ett undantag i en modern demokrati. 

Ett land som håller jämlikhet och allas lika värde som okränkbara principer kan helt enkelt inte låta arvsmassan gå före folkmassan till landets högsta ämbete.

Republikanska Föreningen firar i sommar 25 år. Det enda vi önskar oss i present är att vi ska kunna lägga ned vår organisation. 

Om kungen i framtiden vill geVästerbotten den uppskattning som landskapet förtjänar föreslår vi ett annat sätt än att utse ännu ett hertigdöme till en nyfödd prins.

Abdikera, Carl XVI Gustaf. Det skulle verkligen vara en handling för Sverige, och på tiden.

Olle Nykvist, ordförande Republikanska föreningen
Hans Axelsson, Republikanska föreningen Umeå