Nu när sommaren äntligen är här är vi många som kommer att slänga godsaker på grillen.
Samtidigt är det en tid för eftertanke. Coronakrisen har tydligt visat på behovet av potenta och verkningsfulla mediciner och vaccin. Utan en modern läkemedelsindustri kommer vi inte att kunna leva det liv som vi levde före coronapandemin.
Tyvärr är antibiotiken, en av våra viktigaste läkemedelsgrupper, hotad av världens djuruppfödning och våra kostvanor. Utan antibiotika hade vårt sätt att leva inte varit möjligt. Samtidigt finns det en reell risk att vi i framtiden står utan verkningsfull antibiotika.
Redan i dag dör 33 000 människor i EU på grund av antibiotikaresistens.
Problemet är att djuruppfödare i vissa delar av världen fortfarande ger antibiotika till friska djur. Kött och ost som inte sällan tar sig till våra grillar här i Sverige. Dessa djur har fötts upp med antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte – inte för att de är sjuka.
Någonting som varit strängt förbjudet i Sverige sedan 1986 och i EU sedan 2006.
Fortfarande ges antibiotika till djur för att bota bakteriesjukdomar. Det är dock stor skillnad på hur mycket antibiotika lantbrukare ger sina djur. De svenska är bäst i EU med 12 milligram per kilo. Det är långt ifrån Italien och Spanien, som ger över 200 milligram. För att inte tala om värstingen Cypern som ger över 450 milligram antibiotika per kilo.
Den höga kunskapen bland svenska lantbrukare, det stora förebyggande arbetet och de stränga djurskyddslagarna har varit viktiga för att Sverige ska kunna ha en så låg användning av antibiotika.
Våra bönder vågar helt enkelt prioritera djurens hälsa. Det är någonting som vi som konsumenter ska värdera.
Den överanvändning av antibiotika som i dag sker utanför Sveriges gränser hotar vårt sätt att leva.
Görs ingenting drastiskt så står vi vid ruinens brant, med mediciner som inte har effekt. Därför har Centerpartiet länge arbetet för striktare regler i och utanför EU, och har till exempel länge velat se ett avtal för reduktion av antibiotikaanvändande.
I Europaparlamentet har jag varit med och förhandlat om den lagstiftningen som ser till att det i januari 2022 blir förbjudet att importera kött till EU som fått antibiotika i tillväxtbefrämjande syfte.
I förhandlingarna ville jag gå ännu längre eftersom hotet mot antibiotikan är så stort. EU måste erkänna behovet av ett globalt avtal där alla länder åtar sig att minska antibiotikaanvändandet, något som Europaparlamentets jordbruksutskott ställt ig bakom.
Om vi inte börjar använda antibiotika hållbart på global nivå kan vi snart vinka hej då till den antibiotika som räddar miljontals liv varje år.
Resistenta bakterier ökar världen över på grund av överdriven antibiotikaanvändning både bland både djur och människor.
Vi måste agera på alla fronter. Jag är stolt över att som Europaparlamentariker kunna göra det.