Varför ska du som västerbottning behöva köa för att få vård? Likt dåtida sovjetiska brödköer är vård någonting man ska vänta på – riktigt länge.
Vård ska erbjudas utifrån en medicinsk prioritering.
En allvarlig cancersjukdom ska behandlas starta snarast. En krånglade höft inom några veckor.
Vården blir varken bättre eller billigare av köer. Cancern kanske till slut inte går att bota och höftingreppet blir mer komplicerat.
Arbetet med att beta av vårdköerna har varit lågt prioriterat av den S-ledda majoriteten i Region Västerbotten under många år.
Västerbotten har år efter år haft bland de längsta vårdköerna i landet.
Ett tydligt bevis på den politiska oförmågan är att när staten gav regionen 105 miljoner kronor för att hantera vårdskulden, valde Socialdemokraterna att lägga pengarna i centrala projekt i stället för att satsa på sjukvården.
För att lösa problemet med dålig tillgänglighet och långa vårdköer behövs en rad reformer. Lösningarna finns i stor utsträckning på varje sjukhus, inom varje verksamhet eller på den enskilda vårdavdelningen.
Detaljstyrningen av hälso- och sjukvården måste ersättas av tillitsstyrning där ansvar, makt och befogenheter att nå såväl ekonomiska som verksamhetsmässiga mål decentraliseras till chefer och deras medarbetare.
Vårdens medarbetare har många gånger välfungerande lösningar på hur köer snabbare skulle kunna arbetas bort.
Utöver organisatoriska åtgärder behövs även ekonomiska incitament för de verksamheter som måste korta sina köer. I Moderaternas förslag till budget avsätter vi 40 miljoner kronor till en ”lokal kömiljard” där verksamheterna får extra medel när köerna minskar.
En liknande lösning finns redan i blågrönt styrda Västra Götalandsregionen. Moderaterna är till skillnad från Socialdemokraterna öppna för att ta hjälp av privata aktörer för att korta köerna i vården.
En viktig del för att klara god tillgänglighet är en väl fungerande primärvård. Köerna till länets hälsocentraler visar på stora variationer. Det i sig är ett problem för att uppfylla målet om en jämlik och köfri vård.
En förstärkt primärvård är nödvändig för att ta hand om grupper som äldre, kroniker och det ökade antalet patienter med psykiatriska problem. Tidiga diagnoser och behandlingar i primärvården ger ett minskat tryck på sjukhusvården – och därmed kortare köer.
Allt detta förutsätter rätt utbildad vårdpersonal. Dagens personalbrist medför svårigheter att hålla vårdplatser öppna och genomföra operationer. Därför krävs en bättre personalpolitik i regionen.