Konsekvenserna är omfattande Brottsoffer vågar ej vittna, gärningsmän går fria, hela områden hamnar i subsamhällets struktur.
Vardagsbrott kopplade till missbruk, eller stöldligor är vanliga och utreds sällan på grund av resursbrist
Landsbygdspartiet oberoende menar att den som begår brott ska ställas till svars för sina handlingar. Påföljder ska vara råttsäkra, avskräckande och förutsägbara och ge brottsoffret upprättelse.
Upprepning av brott ska adderas – inte rabatteras. Det krävs både en attitydförändring, åtgärder inom lagstiftning och myndigheters organisation för att nå förändring.
Landsbygdspartiet oberoende vill se en ökad polisnärvaro för att förhindra att brott begås och för att förkorta tiden inställelsetiden vid larm. Polisen behöver avlastas.
Bevakning av fotbollsmatcher och andra evenemang,, hantering av trafikförseelser transporttjänster och informationer mm ska kunna skötas av andra yrkeskategorier
Det finns även digitala hjälpmedel. England använder övervakningskameror vilket bör införas i Sverige i större utsträckning. Då hot mot polis och blåljuspersonal blir allt vanligare vill Landsbygdspartiet oberoende se filmkameror på samtliga utryckningsfordon och även på poliserna.
Det är ett sätt att hjälpa polis och blåljuspersonal. Filmer som spelar in brott och kan identifiera gärningsman ska räcka för fällande dom.
Idag maskerar sig fotbollshuliganer, med flera och kommer så undan lagföring. Landsbygdspartiet oberoende vill införa ett maskeringsförbud i det offentliga rummet, för att ge polisen ytterligare möjlighet att förhindra och förebygga brott.
Slutligen vill Landsbygdspartiet oberoende se en bättre dialog mellan socialtjänst och polis. Socialtjänsten bör ges fler och tydligare verktyg och mandat för att förhindra en destruktiv utveckling hos barn och unga.
Det ska bland annat innebära att som förälder kan du tacka nej en gång till öppenvård som socialtjänsten bedömt behov av. Aktualiseras familjen igen ska den åläggas att delta i öppenvården.
Idag ser vi familjer som återkommer under flera år till socialtjänsten och tackar nej, samtidigt som situationen förvärras.
Genom dessa insatser kan vi bromsa en negativ utveckling hos barnen.
Pia-Maria Johansson, ordförande riks Landsbygdspartiet oberoende