Uppmärksamma och stötta veteraner

Idag, den 29 maj, är det Veterandagen. Det är en dag för att uppmärksamma de svenska kvinnor och män som gör och har gjort militära och/eller civila humanitära insatser i vår värld. Idag hedrar vi de veteraner som gjort en insats för fred och frihet. Idag är även en minnesdag för de stupade.


"Ett förändrat säkerhetsläge och ett kommande svenskt NATO-medlemskap leder till ett utökat behov av svenskar som gör humanitära och militära insatser."

"Ett förändrat säkerhetsläge och ett kommande svenskt NATO-medlemskap leder till ett utökat behov av svenskar som gör humanitära och militära insatser."

Foto: Per groth / TT /

Debatt2023-05-29 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att många svenskar har gjort och gör viktiga insatser har Sverige, på alla offentliga nivåer, varit dåligt på att uppmärksamma och ta hand om veteraner. Exempelvis var det först 2011 som Veterandagen fick sin officiella status. Även om svenska beslutsfattare nu har börjat att vakna, och det förs diskussioner kring Sveriges veteranpolitik, finns mycket kvar att göra, såväl nationellt som på regionalt och lokalt.

Internationellt engagemang och försvarssamverkan blir också allt viktigare. Vi ser hur säkerhetsläget i vår direkta närhet har förändrats snabbt, med Rysslands invasion av Ukraina som tydligt exempel. Ett förändrat säkerhetsläge och ett kommande svenskt NATO-medlemskap leder till ett utökat behov av svenskar som gör humanitära och militära insatser.

År 2018 invigdes en minnessten för att hedra de veteraner som är från Skellefteå kommun och för att synliggöra deras insatser för världsfreden och global säkerhet. Det föregick av ett beslut i fullmäktige där alla partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig bakom förslaget. Det var ett viktigt beslut, om en viktig mötesplats där veteraner har samlats denna dag de senaste fem åren.

Moderaterna anser dock att lokal och regional veteranpolitik bör lyftas och utvecklas med fler delar. Det är därför vi har föreslagit att det ska tas fram en lokal veteranstrategi. Vi vill exempelvis att kommunen ska bli bättre på att tillvarata veteraners kompetens och erfarenhet, bygga upp ett samarbete med den lokala veteranföreningen samt att ge veteraner rabatt vid exempelvis badhusbesök och resor i kollektivtrafiken. Tyvärr var det endast Moderaterna, Sverigedemokraterna och enskilda centerpartister stödde förslaget när frågan behandlades innan årsskiftet.

Denna motgång till trots går Moderaterna nu vidare och efterfrågar bättre stöd och hjälp för veteraner inom regionen. Vi eftersträvar ett bättre kamratstöd till veteraner med såväl synliga som osynliga skador. Vi vill därtill säkerställa att veteraner med posttraumatiskt stressymptom inte ska utsättas dubbel- och trippelutredningar innan de når adekvat vård.

I ett land som Sverige, där fredstanken värderas högt och engagemanget för mänskliga rättigheter är stort, förtjänar de människor som riskerar sina liv och i vissa fall dör för dessa värderingar samhällets respekt. Låt oss uppmärksamma och stötta våra veteraner – idag och alla dagar.