Så får Västerbotten fler företag

"Småföretagarna utgör motorn för Västerbottens skatteintäkter och spelar en stor roll för länets utveckling. De skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt".
"Småföretagarna utgör motorn för Västerbottens skatteintäkter och spelar en stor roll för länets utveckling. De skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt".

Trots krigsoron ökade antalet nystartade företag i Västerbotten med 12 procent årets första tre månader.

Debatt 26 april 2022 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under årets första tre månader startades 453 nya företag i Västerbotten – en ökning med 12 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar färsk statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. Det är mycket glädjande, eftersom fyra av fem nya jobb skapas av små och medelstora företag.

Småföretagarna utgör alltså motorn för Västerbottens skatteintäkter och spelar en stor roll för länets utveckling. De skapar lokala arbetstillfällen och bidrar till ett bredare näringsliv som är mindre konjunkturkänsligt.

Ungefär var tredje svensk drömmer om att bli företagare, visar en årlig undersökning som Sifo gör åt oss på Visma Spcs. I de drömmarna finns en enorm potential! Därför är det helt avgörande att Västerbottens folkvalda driver en politik som får ännu fler att våga och vilja starta eget – och ger dem förutsättningar att lyckas.

Varje år möter jag tusentals företagare. För att trygga sysselsättningen och välfärden vill jag lyfta fram tre frågor som Västerbottens riksdagsledamöter bör driva under 2022:

Öka tryggheten för företagare - Företagare har fortfarande betydligt sämre skyddsnät än anställda, trots sina stora bidrag till välfärden. Detta är orättvist, omodernt och leder till att mångavästerbottningar avstår från att starta eget. Därför måste det skapas ett trygghetssystem som ger samma stöd till företagare som till anställda. 

Sänk kostnaderna att anställa - En anställning är en investering som ska hjälpa företag att växa. Men de höga kostnaderna förknippade med att bli arbetsgivare hindrar många småföretagare från att anställa personal.

Färre och enklare regler - Många som vill starta eget blir avskräckta eftersom det kan vara svårt att förstå vilka regler och krav som gäller för verksamheten. För den som har tagit steget och startat eget går mycket tid åt till myndighetskontakter samt till att efterleva lagar och regler. Tid som med enklare och färre regler i stället skulle kunna gå till att få företaget att växa.

Att skapa fler livskraftiga och välmående företag i Västerbotten kräver ett aktivt, långsiktigt arbete. 

För att bibehålla den positiva utvecklingen måste länets riksdagsledamöter driva på för att ge människor som drömmer om att driva företag bästa möjliga förutsättningar att kunna ta det steget.

Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa