Underskott avskrivs efter nämndernas kostnadsökningar

Ett oroligt läge i landet och världen har skapat stora kostnadsökningar i Sverige. Det märks för oss alla i matbutiken eller bolånen men det märks också för Skellefteå kommuns nämnder.

”För att nämnderna ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt behövs en trygghet i att de ska klara av att uppehålla sina viktiga verksamheter trots de stora kostnadsökningarna.”

”För att nämnderna ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt behövs en trygghet i att de ska klara av att uppehålla sina viktiga verksamheter trots de stora kostnadsökningarna.”

Foto: Lars Andersson

Debatt2023-12-06 08:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Framför allt då För- och grundskolenämnden och Socialnämnden som har stora verksamheter och därmed stora kostnadsökningar. Därför väljer majoritetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att i Kommunstyrelsen ta beslut att skriva av de prognostiserade underskott som nämnderna visar.

För- och grundskolenämnden redovisar en årsprognos som nu pekar mot ett underskott på minus 91 miljoner kronor. Det är främst personalkostnaderna inom grundskolan som ökat och det handlar om kompletterande kompetenser för att stötta lärarna i deras uppdrag.

Socialnämnden redovisar en årsprognos som pekar mot ett underskott på minus 77 miljoner kronor. Underskottet beror framför allt på grund av kostnader för kompetensförsörjning som ökar när nämnden har svårt att hitta personal. Fortfarande syns också ekonomiska konsekvenser med anledning av covid-19 som ytterligare belastar nämndens resultat.

Även underskott i samhällsbyggnadsnämnden och bygg- och miljönämnden avskrivs. Totalt handlar det om ytterligare 35 miljoner. För att nämnderna ska kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt behövs en trygghet i att de ska klara av att uppehålla sina viktiga verksamheter trots de stora kostnadsökningarna.

Vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill undvika omfattande åtgärdspaket som kan drabba såväl elever i skolan som personer som tar emot stöd från socialnämnden. Men även den personal som arbetar i verksamheterna och redan har ett tufft läge med hög arbetsbelastning och ett behov av fler kollegor som kan hjälpa till att upprätthålla den goda kvalitet som Skellefteå kommun erbjuder.

Kommunfullmäktige har inför 2024 beslutat om en ovanligt stor ökning av för- och grundskolenämndens och socialnämndens rambudgetar. Bedömning är därför att dessa nämnder inför nästa år har betydligt större möjligheter att kunna redovisa en budget i balans. Vi vill se till att våra nämnder som ansvarar för välfärden i vår kommun har bästa möjliga förutsättningar. Därför avskriver vi nu underskotten för 2023. Välfärden är alltid prioriterad för våra partier. Det är vad vi sagt i våra valrörelser och det fortsätter vara vår inriktning för resten av mandatperioden.