UF-företagande rustar unga att möta arbetsmarknaden

”Det kommer ställas krav på förmågor och kompetenser som problemlösning, flexibilitet, samarbete, kreativitet och självledarskap. Allt det här lär man sig genom UF-företagande.”
”Det kommer ställas krav på förmågor och kompetenser som problemlösning, flexibilitet, samarbete, kreativitet och självledarskap. Allt det här lär man sig genom UF-företagande.”

Att driva UF-företag på gymnasiet ger unga en dubbel trygghet inför en föränderlig framtid. Välj därför en skola som erbjuder elever UF-företag,

Debatt 5 februari 2024 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under de kommande veckorna ska närmare 3 000 elever i årskurs 9 i Västerbotten göra sitt gymnasieval. Eleverna ska lotsa sig runt bland de gymnasieprogram som erbjuds. Att redan i årskurs 9 tänka på och välja sin väg för framtiden är inte lätt – framför allt inte när framtiden kan kännas otrygg, osäker och mer föränderlig än någonsin. 

Några saker verkar vara återkommande när experterna talar om morgondagens arbetsmarknad. Det kommer ställas krav på förmågor och kompetenser som problemlösning, flexibilitet, samarbete, kreativitet och självledarskap. Allt det här lär man sig genom UF-företagande. 

Genom oss på Ung Företagsamhet, och vår utbildningsmetod UF-företagande, får gymnasieelever under ett år testa på att starta, driva och avveckla ett företag under skoltiden. Det finns många exempel på tidigare UF-företagare som tagit sin affärsidé vidare efter skolan och därmed skapat sin egen framtid, som Filip Tysander, grundare av Daniel Wellington, eller de lokala entreprenörerna Erik och Emilia bakom E&E Eyewear. 

Det UF-företagandet också gör är att ge unga en möjlighet att utveckla de entreprenöriella förmågor som kommer efterfrågas på framtidens arbetsmarknad även som anställd. UF-företagande ger på så sett unga en dubbel trygghet. Forskning visar också att tidigare UFföretagare: 

- Kommer snabbare ut på arbetsmarknaden 

- Har färre arbetslösdagar 

- Startar oftare företag som anställer fler 

- Tjänar mer 

Sitter du och funderar vad du ska välja, eller vad ditt barn ska välja till gymnasiet? Välj en skola som har UF-företagande, oavsett vilket program som är aktuellt. UF-företagande är för alla och gå att bedriva på alla program. 

”Fler unga behöver välja utbildningar som faktiskt leder till jobb”, skrev generaldirektören för Skolverket nyligen i debattartikel. UF-företagande gör just det. Det ger unga ett försprång in i framtiden då de tar med sig en rad fördelar in i arbetslivet, oavsett om de väljer att plugga vidare, starta eget eller bli anställd. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa