Två av tre gymnasieelever är inte förberedda

Tvåtusen gymnasieelever i Västerbotten som nu börjar trean på gymnasiet kommer i juni nästa år ta studenten utan många av de färdigheter som behövs för att klara sig i arbetslivet.

– "Ung Företagsamhet är en ideell och politiskt obunden organisation som vill att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet", menar Frida Wimelius, regionchef och Gustav Paringer, ordförande Ung Företagsamhet Västerbotten.

– "Ung Företagsamhet är en ideell och politiskt obunden organisation som vill att alla unga ska få chansen att utveckla sin företagsamhet", menar Frida Wimelius, regionchef och Gustav Paringer, ordförande Ung Företagsamhet Västerbotten.

Foto: press

Debatt2022-09-15 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De nyckelkompetenser som efterfrågas av företag är bland annat kreativitet, problemlösning, samarbetsförmåga, serviceförmåga och beslutsfattande, alla dessa förmågor får eleverna möjlighet att utveckla under sitt Ung Företagsamhets (UF) år.  

Varje år etablerar, driver och avvecklar cirka tusen gymnasieungdomar i Västerbotten ett UF -företag. Där bara fantasin och beslutsamheten sätter gränserna. Att släppa loss fler elevers idéer, handlingskraft och mod skulle göra Sveriges ungas framtid betydligt ljusare. 

För att göra det krävs faktiskt varken pengar, radikala politiska beslut eller resurskrävande insatser på skolorna.

Just nu pågår en ämnesbetygsreform som leds av Skolverket, där kurser ska göras om till ämnen. Vi stöttar fullt ut utredningens mål men är av vad vi kan se av det pågående arbetet mycket oroliga för att 

Skolverkets förslag kan försvaga elevernas färdigheter i entreprenörskap och företagsamhet. En av tre på gymnasieskolan får idag färdigheter i entreprenörskap. Det är bra, men betyder samtidigt att två av tre aldrig får den chansen.

Vi vill därför att regeringen säkrar entreprenörskapsämnet på samtliga gymnasieprogram. Detta ligger också helt i linje med läroplanen. 

En forskningsstudie från Ratio visar att personer som drivit ett företag i gymnasieskolan i genomsnitt har motsvarande en månadslön mer i årsinkomst, och 20 procent lägre sannolikhet att blir arbetslös, jämfört med de som inte gjort det. 

Lärare över hela landet vittnar också om hur mycket eleverna växer genom sin UF utbildning. 86 procent av lärarna instämmer i att eleverna blir mer självständiga och ännu fler, 88 procent säger att eleverna lär sig att ta större ansvar. 

I en orolig omvärld är det viktigt att Sverige rustas för att fler jobb skapas, så att samhället håller ihop. Inte minst i arbetet för en lyckad integration krävs att skolan bidrar till att stärka ungas livschanser. 

Fler modiga och kreativa elever gör Sverige starkare, fler jobb skapas, tillväxten stärks, hela samhället och välfärden förbättras när alla får chansen. 

Går det bra för våra unga, går det bra för Västerbotten och för Sverige.

Frida Wimelius, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten

Gustav Paringer, ordförande Ung Företagsamhet Västerbotten