Trygghetskameror gör otrygga platser tryggare

Kameror kan inte ersätta polisiär närvaro, men de utgör ett viktigt komplement i det polisiära arbetet.

Enligt en forskningsrapport från Malmö högskola bidrar kamerabevakning på särskilt utsatt platser till ökad trygghet.

Enligt en forskningsrapport från Malmö högskola bidrar kamerabevakning på särskilt utsatt platser till ökad trygghet.

Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT Nyhetsbyrån

Debatt2021-10-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För att öka tryggheten och klara upp fler brott vill Moderaterna förstärka möjligheterna till kamerabevakning.

Vi vill att Polismyndigheten inom ett år ska sätta upp tre gånger så många kameror jämfört med i dag. Vi avsätter resurser för detta i vårt förslag till nationell budget.

Moderaternas budgetsatsning innebär att det i det längre perspektivet ska finnas 2 000 nya övervakningskameror på plats 2024.

Kameror kan inte ersätta polisiär närvaro, men de utgör ett viktigt komplement i det polisiära arbetet. Det ser vi till exempel i Skellefteå.

Inför sommaren 2021 satte Polisen upp tillfälliga trygghetskameror i centrala Skellefteå. Det var ett försök i syfte att öka tryggheten, bevaka ett stråk där det enligt statistiken förekommer mycket brottslighet och för att tränga undan droghandel. Syften som uppfylldes.

Kamerorna bidrog bland annat till avgörande bevisning vid tingsrättens fällande dom vid ett mordförsök som skedde på Skellefteås handelsstråk. Kamerorna har även bidragit till att trycka tillbaka droghandeln.

Enligt en forskningsrapport från Malmö högskola, publicerad 2019, bidrar kamerabevakning på särskilt utsatt platser till ökad trygghet.

Därför har flera kommuner tagit initiativ till kamerabevakning, exempelvis Uppsala, Nacka, Trosa och Malmö.

Lokalt har Moderaterna återkommande väckt förslag om att Skellefteå kommun, i samråd med Polisen, ska sätta upp trygghetskameror längs stråk där det förekommer mycket brott och på platser som upplevs otrygga. Ett exempel på detta är området runt torget.

I Skellefteå kommuns ungdomsenkät (LUPP-undersökningen) anger över 90 procent av tjejerna i åldern 16–19 år att de känner sig otrygga i centrala stan.

Genom Moderaternas nationella budgetsatsning får Polismyndigheten förutsättningar att sätta upp flera permanenta trygghetskameror, där Skellefteå kan vara en plats för en sådan satsning.

Moderaterna föreslår därtill en bred satsning på trygghet och rättsväsende. Vi tillskjuter pengar till fler poliser genom högre löner och betald polisutbildning. Vi vill höja straffen och avsätter medel för fler åklagare, så att fler brott kan klaras upp, samt medel till fler fängelseplatser, så att de som döms också kan låsas in.