Träning på arbetstid – ett vinnande koncept

Visste du att 65 procent av svenska folket gärna skulle träna på arbetstid om möjlighet fanns? Men bara 33 procent kan göra det idag. Det visar en ny undersökning som Friskis låtit göra med hjälp av undersökningsföretaget Nepa. Här finns stor förbättringspotential.

”Vi uppmanar alla Sveriges arbetsgivare att ligga steget före och införa träning på arbetstid redan idag – inte minst för att vara ett attraktivt val på arbetsmarknaden.”

”Vi uppmanar alla Sveriges arbetsgivare att ligga steget före och införa träning på arbetstid redan idag – inte minst för att vara ett attraktivt val på arbetsmarknaden.”

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2024-04-10 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att redan lite träning gör stor skillnad för hur vi människor mår är ingen hemlighet. Och att Sveriges arbetsgivare kan göra mycket mer för att anställda ska bli mer fysiskt aktiva – det fastslog Kommittén för främjande av fysisk aktivitet nyligen i den statliga utredningen Varje rörelse räknas.

Utredningen pekar på att arbetsmiljölagstiftningen behöver breddas – för att lyfta värdet av att främja hälsa och att erbjuda medarbetare fysiska aktiviteter. Friskis kan bara hålla med.

Vi uppmanar alla Sveriges arbetsgivare att ligga steget före och införa träning på arbetstid redan idag – inte minst för att vara ett attraktivt val på arbetsmarknaden. Unga ser på hälsa ur ett helhetsperspektiv och har höga förväntningar i arbetslivet.

Friskvårdsbidrag kan vara en möjliggörare men räcker inte. Brist på tid och närhet är de vanligaste hindren för träning. Nyckeln, tror vi, är att känna att det är okej att vara borta 30 minuter extra runt lunch för att få in träningen. Det handlar om kultur. Och den betalar tillbaka.

Vi vet att en och samma lösning sällan passar alla. Som arbetsgivare behöver du fundera över vad som funkar för just din arbetsplats. Kroka arm med en kunnig träningsaktör och sänk tröskeln tillsammans. Kanske starta med lunchyoga eller ta möten under promenad? Får ni till en hållbar träningsrutin, så vinner alla parter.