Tjänstepensionen är viktig för din ekonomiska situation

Västerbottens privatanställda tjänstemän med ITP2 får i genomsnitt 4 000 kronor per månad i tjänstepension.

Debatt 29 maj 2021 12:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu ska 44 000 tjänstemän i Västerbotten ha fått det röda kuvertet med årsbesked om tjänstepensionen ITP.

Tidigare i år kom det orangea kuvertet med årsbesked om den allmänna pensionen. Nu ska det röda kuvertet, med årsbesked om den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, ha kommit till 44 000 privatanställda tjänstemän i Västerbotten.

Att du fått ett rött kuvert betyder att du arbetar hos något av de 2 620 företag i Västerbotten som har kollektivavtal och därmed erbjuder en bra tjänstepension.

För Västerbottens privatanställda tjänstemän med ITP 2 innebär det i genomsnitt 4 000 kronor per månad i tjänstepension – utöver den allmänna pensionen.

I kuvertet, som antingen kommer hem i brevlådan eller digitalt via Kivra, finns uppgifter om hur mycket tjänstepension du tjänat in och en prognos som visar hur mycket du kommer att få i månaden den dag du går i pension.

Där finns helt enkelt besked om din ekonomiska framtid.

Den dag du slutar arbeta kommer tjänstepensionen att vara viktig för din ekonomiska situation. Med tjänstepension kan den totala pensionen motsvara upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten.

Utan tjänstepension måste du ofta klara dig på mindre än hälften av din tidigare lön i allmän pension.

Den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP bygger på ett samarbete mellan fack och arbetsgivare. Det är en del av den svenska modellen som utgår från en gemensam syn om att medarbetare i svenska företag ska ha en trygg tillvaro, såväl under arbetslivet som efteråt.

Vi på valcentralen Collectum har ett tydligt uppdrag från fack och arbetsgivare: ”Skapa mesta möjliga pension för varje insatt krona och se till att även den som själv inte vill vara aktiv får dra nytta av fördelarna.”

Därför har Collectum arbetat hårt för att pressa avgifterna och förhandla fram bra villkor.

I kuvertet kan du se värdeutvecklingen på din tjänstepension.

Efter mer än ett decennium av tuffa upphandlingar av försäkringsbolag är tjänstepensionen ITP en tjänstepension i toppklass. Exempelvis är avgifterna halverade jämfört med samma fonder på den öppna marknaden.

Förhandlingskraften är stark när arbetsgivare och fack samarbetar.


Ämnen du kan följa