Tio prioriterade förslag från (M) för att rädda NUS

Norrlands universitetssjukhus (NUS) står inför allvarliga problem, både akut och långsiktigt. Brister i vård, utbildning och forskning har påtalats, och vi ser inte att den politiska rödgröna majoriteten tar situationen på allvar.

”Vi behöver reformera personalpolitiken för att förbättra arbetsmiljön och göra NUS attraktivt som arbetsgivare.”

”Vi behöver reformera personalpolitiken för att förbättra arbetsmiljön och göra NUS attraktivt som arbetsgivare.”

Foto: Lars Eriksson

Debatt2024-10-02 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det vore katastrofalt för Norrland om NUS förlorar sin status som universitetssjukhus. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har till och med konstaterat att situationen förvärrats. För att vända utvecklingen presenterar vi moderater tio strategiskt viktiga förslag:

1. Fler vårdplatser och bättre arbetsvillkor. Vi behöver reformera personalpolitiken för att förbättra arbetsmiljön och göra NUS attraktivt som arbetsgivare. Fler vårdplatser och karriärmöjligheter med differentierad lönesättning är centrala insatser.

2. Investera i forskning och utbildning. För att behålla statusen som ett ledande universitetssjukhus krävs konkurrenskraftig forskningsinfrastruktur och mer stöd för kliniskt verksam personal att forska.

3. Differentiera vårdnivåer. Genom att inrätta en intermediärvårdavdelning och en intagningsavdelning kopplad till akuten kan patientflöden förbättras och belastningen på sjukhuset minskas.

4. Anpassningsbara lokaler och utrustning. Moderniseringen av lokaler och utrustning måste ske med flexibilitet för framtida vårdbehov och tekniska framsteg.

5. Decentralisera beslut. Vårdnära chefers ansvar och mandat för budget och personal måste hänga ihop, för snabbare och effektivare beslut.

6. Förstärk primärvården. En bättre samverkan mellan primärvård, hemsjukvård och sjukhusvård kan minska inläggningar. Ett fast listtak för distriktsläkare behövs, där varje specialist ansvarar för max 1 100 invånare.

7. Återinför strategiska investeringsmedel. NUS profilområden behöver strategiska investeringar och en stark plan i samarbete med Umeå universitet.

8. Stärk patienters delaktighet. Genom att ge patienter fast vårdkontakt ökar tryggheten och möjligheten att vara delaktig i sin vård. Stabil personal skapar tillit och möjliggör bättre digital vård.

9. Självständighet för kliniker. Kliniker som ansvarar för specialiserad vård bör få större andel av sina intäkter för att kunna besluta om investeringar.

10. Regionens ekonomi i balans. Vårdflöden måste förbättras för att undvika att patienter söker vård i andra regioner. Minska den administrativa överbyggnaden och satsa resurser på vårdnära verksamhet.

Dessa reformer visar vägen framåt. Nu krävs omedelbara åtgärder från den rödgröna majoriteten för att säkra NUS framtid.

Nicklas Sandström (M), Regionråd i opposition

Cecilia Nordenson (M), Överläkare kirurgkliniken på NUS