Coronakrisen har slagit hårt mot företag och jobb.
I Västerbotten är nästan 10 000 arbetslösa.
Att återstarta Sverige kommer att kräva ett näringsliv som vågar investera och anställa.
Vi ska sikta högre än att bara ta oss tillbaka dit vi var innan pandemin bröt ut. Inte bara för att återhämtningen kommer att kräva mer, utan för att Sveriges företagsklimat och konkurrenskraft redan innan krisen var satt under press.
Det är viktigt att åtgärder som hjälper sunda verksamheter att övervintra fortsätter så länge de behövs.
Samtidigt finns det anledning att känna optimism. Det finns en kraft i det svenska samhället och i näringslivet som inte bara tar oss genom den akuta krisen utan som också pekar mot framtiden.
Här är några viktiga delar i det arbetet:
Bekämpa arbetslösheten och stärk kompetensförsörjningen
Drivkrafterna för arbete och stimulanser för att anställa behöver stärkas. Förutom ökad arbetslöshet finns det permitterade som än så länge har jobbet kvar. Möjligheter för dessa att återgå i jobb är helt avgörande.
Vår ambition är att hitta lösningar i förhandlingarna med PTK och LO om arbetsrätten.
De viktigaste framtidsinvesteringarna behövs i utbildningssektorn. Utanförskapet kan bara brytas om vi har en fungerande skola. Och Sveriges konkurrenskraft kan bara säkras om vår högre utbildning och forskning håller högsta klass.
Inför ett skattestopp
Regeringen bör i samband med höstbudgeten göra en principdeklaration om att skatterna på arbete och företagande inte kommer att höjas varken denna eller nästa mandatperiod.
Att försämra villkoren för företagande och investeringar skulle slå direkt mot jobbskapande och därmed mot förutsättningarna att minska arbetslöshet och utanförskap.
Öka öppenheten och handeln med omvärlden
Pandemin får inte bli en ursäkt för att försämra konkurrensen eller öka protektionismen. Sverige har en viktig roll att spela för öppenhet både inom EU och gentemot omvärlden.
Företagen både kan och vill vara motorn för att ta oss ur krisen. Men det förutsätter en klok och uthållig politik.
Låt därför höstbudgeten bli startpunkten där det kortsiktiga krisarbetet växlas över i ett långsiktigt återhämtnings- och förändringsarbete till det bättre. Möjligheterna finns. Låt oss ta vara på dem.