Tidöpartierna på väg att rasera klimatpolitiken

I sommar har historiska värmerekord har slagits ett efter ett. 3 juli var den varmaste dagen globalt som någonsin uppmätts.

”I Malå, Norsjö och Ammarnäs har skogar blåst omkull. Stormen har orsakat skador på skog, hem, vägar och ledningar vilket gjort hushåll utan el och vatten.”

”I Malå, Norsjö och Ammarnäs har skogar blåst omkull. Stormen har orsakat skador på skog, hem, vägar och ledningar vilket gjort hushåll utan el och vatten.”

Foto: Lennart Enkvist

Debatt2023-08-25 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stormen Hans har drabbat Sverige och Norge. I Malå, Norsjö och Ammarnäs har skogar blåst omkull. Stormen har orsakat skador på skog, hem, vägar och ledningar vilket gjort hushåll utan el och vatten. Skogsbränder har härjat världen över, också i Sorsele och utanför Skellefteå, och bönder kämpar med såväl torka som översvämningar. 

Detta beror till största delen på klimatförändringarna orsakade av växthusgasutsläpp, vilket ökar sannolikheten för extremväder. Sommarens stormar, skyfall och bränder är ett politiskt problem, eftersom politiken har makt att begränsa utsläppen. 

Det är lätt att känna sig maktlös inför klimatkrisen och tänka att det är lika mycket allas fel. Men det är inte lika mycket allas fel. Fossilbolagen har känt till effekterna av att elda olja, gas och kol i decennier men aktivt motarbetat ett skifte till förnybara energikällor för att skydda sina vinster. De flesta politiska partier har i decennier låtit bli att agera. 

Men Miljöpartiet har drivit på miljö- och klimatpolitiken i över fyrtio år. Under våra sju år i regering fick vi igenom politik som gjorde att Sverige ansågs ha världens bästa klimatpolitik. Även om MP hade velat göra ännu mer så minskade Sveriges utsläpp – vi var på väg åt rätt håll. Faktum är att vi med MP i regering hade 2030-målet inom räckhåll, det konstaterade Naturvårdsverket, det klimatpolitiska rådet och även den nuvarande regeringen.

Det håller Tidöpartierna nu på att rasera. För första gången på två decennier har vi en regering som ökar utsläppen. Allt fler inser att klimatkrisen påverkar oss här och nu, inte i framtiden. I höst ska regeringen presentera en klimatpolitisk handlingsplan som ska gälla till 2030. Mycket talar för att den kommer bli otillräcklig och föra Sverige i fel riktning. 

Alla kan bidra till att sätta press på Tidöpartierna som håller på att köra svensk klimatpolitik i diket. Dela inlägg i sociala medier. Skriv en insändare. Kontakta riksdagspolitiker och förklara att du förväntar dig mer. Gå med i Sveriges enda klimatparti, Miljöpartiet. Det gör skillnad. 

Och i nästa val, lägg din röst på Miljöpartiet, det partiet som tar vår tids ödesfråga på allvar och har de politiska förslagen för att lösa problemet.